Čomić: Država u obavezi da uvodi službeni jezik gde ima dovoljno manjine koja to zahteva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2021, 13:41

Čomić: Država u obavezi da uvodi službeni jezik gde ima dovoljno manjine koja to zahteva

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić kaže da je lokalna samouprava u obavezi prema Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina da uvodi upotrebu službenog jezika i pisma tamo gde po Zakonu ima dovoljan broj manjine koja zahteva upotrebu.

Skupština grada u Subotici juče je usvojila odluku o izmeni Statuta Grada kako bi bunjevački jezik i pismo ušli u službenu upotrebu u tom gradu, na šta su imali primedbe predstavnici hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nacionalne manjine, dok je hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio da je Srbiji upućena protestna nota povodom toga, kao i da to može ugroziti odnose Srbije i Hrvatske.

Čomić je novinarima u Beogradu kazala da ako se po Zakonu bunjevački uvodi u službenu upotrebu u Subotici to je nadležnost lokalne samouprave, dok su kritike nadležnost celog društva.

"Trebalo bi da u okviru dijaloga tražimo odgovor na pitanje zašto bi neko bio protiv da ljudi koji znaju koji im je jezik, kojim govore tim jezikom i pišu, a država Srbija kaže da je to njihovo pravo i da mogu da to pravo ostvaruju kao pravo nacionalne manjine", kazala je Čomić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Čomić: Uvođenje bunjevačkog obaveza lokalne samouprave u Subotici

Izvor: N1 televizija, 05.Mar.2021

Odluka o uvođenju bunjevačkog jezika u službenu upotrebu na terotoriji grada Subotica je posledica obaveze lokalne samouprave da uvodi službeni jezik i pismo u upotrebu svuda gde je dovoljan broj manjine koja to zahteva, rekla je ministarka za ljudska i manjinska pitanja Gordana Čomić.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.