Čokolada čisti otrove, ali stvara migrenu

Izvor: Blic, 29.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čokolada čisti otrove, ali stvara migrenu

Gotovo sve namirnice imaju svoje dobre i loše strane. Tako je čokolada dobar antioksidant, ali zato može da izazove migrenu, a i kalorična je. Isto je i s jajima, crvenim mesom i kafom, koji takođe imaju svoje dobre i loše strane. Kod nekih bolesti preporučljivo je njihovo konzumiranje, druge pak pogoršavaju zdravlje.

Pročitajte dobre i loše strane ovih namirnica, pa sami procenite šta možete da jedete, a šta, svakako, morate da smanjite.

Čokolada
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Dobre strane:

- Prisutnost flavonoida u crnoj čokoladi pozitivno utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

- Odličan antioksidant je tamna (gorka) čokolada, jer sadrži obilje polifenola.

- Popravlja raspoloženje.

- Smanjuje krvni pritisak.

- Ima visok procenat magnezijuma i kalijuma.

Loše strane:

- Visok procenat masnoća, šećera i kalorija.

- Može da izazove migrene.

- Može da izazove žgaravicu kod osetljivih ljudi i svojim delovanjem utiče na povećanje lučenja urinarnih oksalata, koji mogu da ubrzaju stvaranje bubrežnog kamenca.

Orašasto voće

Dobre strane:

- Orašasto voće je bogat izvor vitamina i minerala, poput vitamina E, B, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, selena, bakra i fosfora.

- Ovo voće sadrži najviše proteina.

- Bogato hranljivim materijama, poput prehrambenih vlakana i nezasićenim masnim kiselinama. Orah je bogat omega tri masnim kiselinama.

- Snižava holesterol u krvi jer je bogato nezasićenim masnim kiselinama.

- Orašasti plodovi štite od bubrežnog kamenca, a istraživanja su pokazala da često konzumiranje orašastih plodova smanjuje rizik od te bolesti.

- Osobe koje jedu orašaste plodove barem pet puta nedeljno imaju 35 odsto manje šanse da obole od srčanih bolesti.

- Kikiriki snižava nivo holesterola u krvi, pomaže u sprečavanju dijabetesa. Preporučuje se neljušten, jer takav sadrži više vitamina i minerala.

- Dobri su za vid jer smanjuju rizik oboljenja od očnih bolesti.

Loše strane:

- Sadrže masnoće i vrlo su kalorični.

- Mnogo ljudi je alergično na neke ili na sve orašaste plodove. Alergija na njih obično traje čitav život, a alergijske reakcije mogu biti fatalne.

- Orašasto voće sadrži oksalate koji se, ako su u velikim količinama, mogu kristalizovati i pretvoriti u bubrežni kamenac.

Crveno meso

Dobre strane:

- Bogato mineralima poput cinka i gvožđa.

- Bogato vitaminima, posebno vitaminom B i D.

- Odličan izvor proteina.

Loše strane:

- Crveno meso je bogato zasićenim mastima koje se povezuju s kardiovaskularnim bolestima.

- Opasnost od karcinoma debelog creva. Konzumacija crvenog mesa i mesnih prerađevina, poput kobasica, povećava rizik od razvoja tumora na debelom crevu.

- Osobe čija ishrana uključuje velike količine crvenog mesa imaju povećan rizik od obolevanja od dijabetesa tipa 2.

Kafa

Dobre strane:

- Kafa sadrži antioksidante koji mogu da umanje stres.

- Postoje jaki dokazi da kafa umanjuje rizik oboljenja od Parkinsonove bolesti.

- Osobe koje piju kafu imaju manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, za razliku od osoba koje ne piju kafu uopšte.

- Kafa ublažava negativan uticaj alkohola na jetru, odnosno štiti od ciroze jetre.

- Štiti od žučnog i bubrežnog kamenca.

- Kafa razbuđuje i pomaže da lakše obrađujemo informacije.

Loše strane:

- Takozvana turska kafa loše utiče na nivo holesterola.

- Ljudi koji konzumiraju kafu, mokrenjem izlučuju više kalcijuma nego oni koji ne piju ovaj napitak. Zato previše kafe može da izazove osteoporozu, posebno kod žena koje ne uzimaju dovoljno hrane bogate kalcijumom.

- Kafa pojačava izlučivanje želudačne kiseline, što je čini idealnim napitkom nakon jela. Ipak, nekim ljudima izaziva žgaravicu i osećaj težine u želucu.

- Kafa utiče na središnji nervni sistem. Umerene količine kafe razbudiće vas, dok će velike količine kafe loše uticati na kvalitet spavanja.

- Kafa je dijuretik i može da pojača izlučivanje urina.

- Kod mnogih žena konzumacija kafe pojačava predmenstrualne bolove.

Jaja

Dobre strane:

- Jaja sadrže vitamine A, D, E, B1, B2, B6 i B12. Jedini vitamin kojeg nema u jajima je vitamin C.

- Sadrže minerale, gvožđe, cink, kalcijum, selen i jod.

- Jedan su od najbogatijih izvora proteina.

- Dobra su za vid.

- Dobra su za mozak jer mogu da poboljšaju memoriju i kognitivne sposobnosti.

Loše strane:

- Jaja su poznata kao bogat izvor masnoća i holesterola, kojih u samo jednom jajetu ima oko 200 mg. Holesterol u jajima se nalazi isključivo u žumancetu.

- Epidemiolozi smatraju da konzumiranje jaja nema značajan učinak na bolesti krvnih sudova, ali se slažu da veće konzumiranje jaja može da poveća rizik od bolesti krvnih sudova kod ljudi koji imaju dijabetes.

- Proteini iz jaja izazivaju alergiju na hranu.

- Sirova jaja mogu da sadrže salmonelu. Stručnjaci procenjuju da jedno od 20.000 jaja sadrži bakteriju salmonele.

biljana tasić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.