Čobanicu terao na seks sa psom

Izvor: Vesti-online.com, 11.Nov.2010, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čobanicu terao na seks sa psom

I sadašnji vozač Josipe Rimac, gradonačelnice Knina, Ivica Burilović bio je jedan od mučitelja Srba u Kulinama, koji dobro zna zašto je Marija Klisurić htela da se ubije

Mario Barišić je o dešavanjima u vojnom zatvoru Kuline kod Šibenika, nedavno opširno svedočio istražnom sudiji u Šibeniku. U ekskluzivnom razgovoru za "Vesti" on tvrdi da se istraga neće zaustaviti samo na onima koji su nedavno uhapšeni.

Među osobama koje bi trebalo da odgovaraju je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i nekadašnji košarkaški trener Hrvatske Neven Spahija.

- Pročitao sam njegovu izjavu u kojoj tvrdi da nije bio u Kulinama i da nije mučio, ali to nije tačno. Bio je tamo i mučio je civile. To nam je prvo ispričao vojni policajac Ranko Žarković koji je obezbeđivao ovaj zatvor. Pa ja sam gledao kako je sa još jednim stažarom iz čista mira i krajnje brutalno pretukao jednog od dovedenih pritvorenika. Sada može da priča šta hoće, ali ceo Šibenik je znao šta je radio - priča Mario Barišić, nekadašnji komandant Vojne policije u Šibeniku i objašnjava da je još stravičniji način na koji su neki ljudi napredovali u službi.

Mario Barišić tvrdi da je državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić znao za sve što se dešavalo i u Lori i u Kulinama, jer je tada bio zamenik vojnog tužioca u Splitu sa zonom odgovornosti koja se prostirala od Prevlake, Karlobaga pa sve do Gospića.

- Pa Bajić je bio na uviđaju u Lori kada su od batina preminuli srpski civili Nenad Knežević i Gojko Bulović. Za ta dva ubistva su kasnije osuđeni neki stražari iz Lore, ali iako sam Bajiću najmanje dva sata pričao o zločinima, a posebno onima u "Bloku C", ništa se od toga na kraju nije našlo u optužnici. Kako je to moguće - pita ogorčeno Barišić.

- Tadašnji načelnik Vojne službe bezbednosti (SISA) Tvrtko Pašalić postavio je na mesto zapovednika 72. bojne Vojne policije Željka Maglova zato što je znao da će biti suroviji u postupanjima od ostalih. Kada sam ga upitao što ga je odabrao kad ne ispunjava uslove za tu dužnost, doslovce mi je odgovorio: "Maglovu je majka Srpkinja. Taj će se uvek dokazivati, a nikada se dokazati neće". Tako je i bilo - navodi Barišić i potvrđuje glasine da su neki od zločina u zatvorima Lora ili Kuline snimljeni.

- Zaista se priča da postoje snimci tih zverstava, pa je na jednom navodno i Neven Spahija, ali ja ih nisam nikada video. Međutim, ponavljam da su svi u Šibeniku znali šta se događa, ali niko ništa nije smeo da progovori plašeći se za sebe i svoju porodicu. Tragično je to što je prošlo 18 godina, a taj strah i dalje postoji. Zbog čega niko ne želi da kaže da je jedan od tih mučitelja u Kulinama bio i vozač Josipe Rimac, gradonačelnice Knina, Ivica Burilović. Neka on ispriča javnosti šta je to radio u zatvoru Kuline i da li je tačno da je dovodio svoje kuče i pritvorene Srpkinje terao na seksualni odnos sa njim. Neka kaže zbog čega je čobanica Marija Klisurić htela da se ubije, a moji vojnici su je spasli.

Barišić objašnjava da je veći deo pritvorenih srpskih civila iz Šibenika iz okoline tamo dospeo na osnovu lažnog svedočenja Petra Novakovića, Srbina iz mešovitog srpsko-hrvatskog sela Ubline kod Splita.

- Ovaj Novaković je hteo da oženi kćerku Marka Mađara, ali mu njena porodica to nije dopustila zato što je bio alkoholičar. Zbog toga se napio i završio u policijskoj stanici. Tamo su ga pretukli, naterali da potpiše prazan papir i predali u nadležnost Vojne policije. Ja sam ga ispitivao. Prilikom suočenja sa pritvorenim Srbima plačući je priznao da je sve izmislio. Tužilaštvo i Vojni sud u Splitu su izdali naređenje da se izvrši pretres celoga sela Ubline i tamo nismo pronašli ni praćku, a kamoli oružje spremano za pobunu. Detaljan izveštaj sam poslao u Komandu, ali istina nikoga nije zanimala i protiv svih tih pritvorenih Srba je podignuta optužnica, mada je istražni sudija u rukama držao moj izveštaj koji ih direktno oslobađa krivice.

Naš sagovornik kaže i da su pritvoreni u Kulinama uglavnom mučili puštanjem struje iz induktorskog telefona prikačenog na genitalije, ali neretko su terani i da seksualno opšte među sobom ili bi silovali mlađe devojke.

- Sve se to događalo od 23 časa pa nadalje. Tu vojni policajci ništa nisu mogli. Mogli su da ta zverstva prijave meni, a ja sam imao mogućnost da ih prijavim ili višim instancama ili mom direktnom predpostavljenom koji je sva ta mučenja i predvodio. Tvrtku Pašaliću sam rekao nekoliko puta da to što rade nije u redu, a on se obrecnuo na mene rečima: "Šta hoćeš ti? Pa to su četnici i četnikuše." Prestao sam da mu bilo šta govorim kada je izveo sve pritvorenike i u crnoj uniformi sa crnom kapom na koju je stavio slovo U poručio: "Ja sam unuk Ante Pavelića!" - priča Mario Barišić.

Sutra: NESTAO IZVEŠTAJ O UŽASU U LORI

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.