Članstvo Srbije u EU nema alternativu

Izvor: RTS, 21.Dec.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Članstvo Srbije u EU nema alternativu

Ambasador Francuske Žan Fransoa Teral kaže da će Srbija sigurno postati članica EU jer "ne može ostati crna rupa na mapi". Razočaranje što za vreme Francuskog predsedavanja nije počela primena Prelaznog sporazuma sa EU. Neophodno unaprediti ekonomske odnose Srbije i Francuske.

Ambasador Teral je ocenio da bi ekonomski odnosi Srbije i Francuske mogli da budu bolji, ali ima i "mnogo onoga što se statistički ne registruje", rekao je Teral, pominjući Reno i rumunsku Dačiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja se vozi i po Srbiji, Tigar iz Pirota, koji je potpuno integrisan u svetsku distribuciju Mišelin auto guma i mnoge druge primere.

Teral je rekao i da ne misli da će srpsko - ruski gasni anranžman izazvati probleme u odnosima Srbije i EU, osim ako bi ono što se odnosi na konkurenciju bilo ustanovljeno suprotno evropskim pravilima.

Ambasador Francuske Žan Fransoa Teral razočaran je što tokom francuskog predsedavanja Evropskoj uniji nije deblokiran Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom.

"Takva odluka zahtevala je konsenzus svih zemalja članica. Jedna je bila protiv (Holandija), ali članstvo Srbije u EU nema alternativu", rekao je Teral u intervjuu FoNetu.

"Srbija je najveća zemlja u regionu, ima evropsku istoriju i kulturu. Nema alternative. Nesvrstani više ne postoje. Rusi više nisu velika sila. To je istorijski proces, trajaće nekoliko godina, ali će se dogoditi", predvideo je Teral i ocenio da "Srbija ne može ostati crna rupa na mapi".

"Kamen na putu"

Upitan šta je sprečilo Francusku da postigne bolje rezultate u približavanju Srbije EU, kako se to od nje očekivalo, Teral je odgovorio da postoji "kamen na putu".

"To je jasan stav jedne države (Holandije). Moramo to da poštujemo. To nije stav većine, i nije stav Francuske", podsetio je ambasador, ističući da je od dolaska nove Vlade Srbije konstatovana stvarna volja i odlučna akcija srpskog rukovodstva za saradnju sa haškim tribunalom. "Ali, u to treba svi budu uvereni", naglasio je Teral i izneo svoje lično uverenje da blokada Prelaznog sporazuma neće dugo trajati.

"Ne gatam iz šolje i ne mogu da prognoziram, ali mi se čini, na striktno logičnom planu, da kada velika većina zemalja deli isti stav, onda blokada ne bi trebalo dugo da traje, mada je to samo lično moja prognoza", napomenuo je Teral.

Ambasador Francuske je rekao da bi trebalo razumeti da hod jedne zemlje prema prijemu u EU predstavlja proces koji traži vreme, da je Srbija u tom procesu i da nema događaja svakog meseca koji to može da pospeši. Prema rečima Terala, Francuska se, kao predsedavajuća EU, značajnije bavila Srbijom u tri slučaja.

Francuska razočaranja i angažovanja

"Prva tema oko koje smo razočarani je zamrzavanje Prelaznog sporazuma. Učinili smo mnogo da bismo rešili taj problem, ali kada jedna zemlja ima veoma snažan stav o nekom problemu, pravilo konsenzusa se primenje. Primorani smo da ga poštujemo", precizirao je Teral.

Druga tema u kojoj je Francuska, kao predsedavajuća, bila uspešnija, dodao je Teral, bilo je izbegavanje rasprave u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o zahtevu Srbije da se pred Međunarodni sud pravde iznese pitanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Prema njegovim rečima, "bilo je opasnosti od konfrontacije,jer je jedan broj zemalja bio za konfrontacije", dok je Francuska tražila smirivanje.

"I morali smo mnogo da se angažujemo, takođe diskretno, kako u Briselu, tako i u Njujorku, da izbegnemo debatu. Bilo bi veoma loše da su s jedne strane bili Evropljani, a sa druge Srbija, sa još nekoliko zemalja. Uspeli smo da to izbegnemo", rekao je Teral.

Kao treće angažovanje Pariza, on je označio razgovore o Euleksu, kojima je Francuska rukovodila od trenutka kada je predsednik Srbije Boris Tadić rekao pod kojim je uslovima Euleks prihvatljiv. "Bilo je malo komplikovano, jer je u detaljima bilo različitih stavova, ali smo došli do dobrog kompromisa", istakao je francuski ambasador.

Priznanje Kosova nije uslov za prijem

"Za nas Euleks od početka ima neutralni status i zato ga podržava svih 27 zemalja članica, uključujući i pet koje nisu priznale nezavisnost Kosova", podsetio je Teral. "Nije Ahtisari izmislio Euleks.

Ideja o tome, prema rečima francuskog ambasadora, došla je mnogo ranije i u Kontakt grupi je preovladavao stav da je, kakav god da bude status, potrebna misija koja će brinuti o poštovanju prava, i naročito o zaštiti manjina.

Pojednostavljeno rečeno, dodao je on, Euleks je mašina, koja bi trebalo da obezbedi da se izbegne da, kada postoji neki međuetnički konflikt, većina sistematski bude u pravu, i takođe mašina za borbu protiv organizovanog kriminala.

Teral je ponovio da je EU protiv podele Kosova, ističući da zna da o tome postoji "mit" i da je tačno da postoji specifičnost severa, gde većinu čine Srbi. Ali, kako je upozorio, ima više Srba u enklavama, nego na severu Kosova i podela bi za te Srbe bila opasna, jer bi ih učinila ranjivijim.

Francuski ambasador je odlučno, kao "fantazije" i "glasine", odbacio tvrdnje da će priznavanje Kosova biti uslov za prijem Srbije u EU, ali je napomenuo da će Srbija i Kosovo morati da nađu načina da žive zajedno, da normalizuju odnose.

"Ne možemo ostati u neprekidnom antagonizmu kad svi hoće u EU. Nema recepta, ali bi trebalo biti pragmatičan", poručio je Teral.

Dobra odluka o jednostranoj primeni sporazuma

Teral je kao dobru, hrabru i pozitivnu okarakterisao odluku Vlade Srbije da jednostrano primeni Prelazni sporazum, iako će to dovesti do gubitka para u državnom budžetu.

Ta odluka, kako je objasnio, pokazuje da postoji volja, što može pomoći zemljama u EU, poput Francuske, koje žele da se ide napred.

Francuski ambasador je ocenio da se preuveličavaju tvrdnje kako bi usporavanje procesa evropskih integracija moglo da okrene osećanja srpske javnosti protiv EU. Kako je istakao, on zna mnogo Srba koji žele da žive bolji, normalan život, u skladu sa načinom na koji se živi u EU i shvataju dobrobiti priključenja.

To ne može ugroziti ni Vladu Srbije, jer ona, kako smatra Teral, "nije krhka".

Vlada ima više manevarskog prostora

"Vidimo da je demokratska opcija nesporno pobedila dva puta i na predsedničkim i na parlamentarnim izborima. To pozdravljamo. Vidimo kako je konstituisana koalicija. Ima tu i tamo problema, ali tako je sa svakom koalicijom", objasnio je Teral.

On je dodao da "opozicija ne izgleda nimalo preteće", da su se radikali podelili, "što je povoljno", i da se "njihova modernija frakcija menja inteligentno".

"Mislim da ova Vlada ima mnogo više manevarskog prostora, nego što se ponekad kaže", rekao je Teral.

Upitan o odnosima sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem i nezvaničnim saznanjima da su neke zemlje EU kritički nastrojene prema šefu diplomatije Srbije, Teral je odgovorio da sa Jeremićem ima dobre odnose i da ga smatra prijateljem, iako se u svemu ne slaže sa njim.

"Jeremić je briljantan mladi čovek, veoma energičan. Ne slažemo se u svemu, ali on radi svoj posao i sprovodi politiku koju je u osnovi utvrdio predsednik Tadić. To je sve što imam da kažem", naglasio je Teral.

On je istakao i da bi želeo da francuski predsednik Nikola Sarkozi poseti Srbiju, kako je to najavljeno posle njegovog susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem jesenas u Evianu i najavio da će se lično potruditi da dođe do te posete.

"Predsednik Sarkozi je rekao da će učiniti sve što može da iduće godine dođe. Zasad smo tu", rekao je Teral.

Amabasador Teral je zaključio da su francusko - srpski politički odnosi dobri i precizirao da na njima svakodnevno radi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Članstvo Srbije u EU nema alternativu

Izvor: Glas javnosti, 22.Dec.2008, 07:37

BEOGRAD - Razočarani smo što tokom francuskog predsedavanja Evropskom unijom nije deblokiran Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom, za šta je bio potreban konsenzus svih zemalja članica, dok je jedna bila protiv, izjavio je u intervjuu FoNetu ambasador Francuske u Srbiji Žan-Fransoa Teral, ali...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.