Članovi UO Narodnog muzeja podneli ostavke

Izvor: RTS, 16.Mar.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Članovi UO Narodnog muzeja podneli ostavke

Članovi UO Narodnog muzeja podneli ostavke zbog toga što Ministarstvo kulture opstruiše rekonstrukciju zgrade muzeja u Beogradu. "Ne želimo da budemo saučesnici u uništavanju najvećeg kulturnog blaga naše zemlje", ističe se u saopštenju. Podnošenje ostavki ne oslobađa odgovornosti članove UO, poručuju iz ministarstva kulture.

Ministarstvo kulture Srbije saopštilo je večeras da će, uprkos ostavkama članova UO Narodnog muzeja, i dalje intenzivno raditi na pronalaženju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << načina kako da se muzej ponovo otvori za građane.

"Razumemo i prihvatamo ostavke članova Upravnog odbora Narodnog muzeja, ali smo u obavezi da javnost upoznamo sa činjenicom da odluka podnošenja ostavke ne oslobađa odgovornosti članove UO za sve poteze i ugovore koji su odobreni za vreme njihovog mandata", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Ministarstvo podseća da je Narodni muzej zatvoren od 2001. godine kada je nekima od članova, koji su danas podneli ostavke počeo mandat.

Ministarstvo kulture, kako se navodi, neće odustati od reformi i revizije poslovanja svih ustanova kulture, analize rada direktora, upravnih odbora, nadzornih odbora i saveta.

Članovi Upravnog odbora Narodnog muzeja podneli su ostavke i o tome obavestili Vladu Srbije, Ministarstvo kulture Visoki odbor za rekonstrukciju Narodnog muzeja u Beogradu i javnost.

"S obzirom da smo mi, kao članovi UO Narodnog muzeja, iscrpli sve mogućnosti da utičemo na Ministarstvo kulture da omogući rekonstrukciju Muzeja, ili barem čuvanje kulturnog blaga u prihvatljivim uslovima, prinuđeni smo da podnesemo neopozive ostavke", navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali predsednica UO prof. dr Marica Šuput i članovi inž. arh. Dragomir Acović, muzejski savetnik Tatjana Bošnjak, prof. dr Aleksandar Palavestra i dr Mila Popović-Živančević.

"Ne želimo da budemo saučesnici u uništavanju Narodnog muzeja i najvećeg kulturnog blaga naše zemlje", ističu članovi Upravnog odbora Narodnog muzeja i optužuju Ministarstvo kulture da je "svojom neobjašnjivom opstrukcijom blokiralo put rekonstrukcije Muzeja".

Bez komunikacije sa ministarstvom 

Uz podsećanje da se zbog loših tehničkih uslova u Muzeju 2002. godine pristupilo planovima za rekonstrukciju, koju je u svim fazama podržavala Vlada, te da je sredinom 2007. godine Ministarstvo kulture zaustavilo dogovorenu dinamiku radova, ukazuje se da se "zastoj pretvorio u potpunu paralizu sredinom 2008. godine. Od tada je članovima UO postalo nemoguće da uspostave bilo kakav dijalog sa Ministarstvom kulture".

"Na pisma UO, telefonske pozive, apele preko medija, čak i lična prijateljska posredovanja, zvaničnici Ministarstva uglavnom nisu odgovarali. Oni retki, iznuđeni odgovori čelnika Ministarstva sadržavali su spektar logički nekoherentnih stavova od "prijateljskih saveta" da Muzej ne treba da svoje probleme iznosi u javnost, pa do paušalnih, neosnovanih, neargumentovanih, čak i arogantnih optužbi u javnim glasilima", dodaje se u saopštenju.

"Zbog ovako neozbiljnog i neprofesionalnog stava Ministarstva kulture i njegovih čelnika, Muzej se našao u bezizlaznoj situaciji. I to ne samo uprava Muzeja, zaposleni i UO, već, što je mnogo važnije, čitavo kulturno blago koje se čuva u Muzeju, svih onih 400.000 artefakata, od skulptura sa Lepenskog Vira do slika Gogena, Pikasa, Nedežde Petrović i drugih".

U saopštenju se podseća da je "to blago zapakovano za preseljenje i tako stoji u neuslovnoj zgradi već više od godinu dana što, sasvim izvesno, može izazvati njegovo oštećenje i dovesti do ozbiljnijih posledica".

"Šta god da je rešenje, za njega je neophodna dozvola Ministarstva kulture. A Ministarstvo ćuti, ne daje odgovore niti nudi bilo kakvo rešenje. Doduše nedavno je stigao jedan rečit, mada posredan odgovor Ministarstva kulture. Za rekonstrukciju Narodnog muzeja u narednoj godini odobreno je 6.513.316 dinara".

"Treba podsetiti da je s opstrukcijom rekonstrukcije Ministarstvo kulture započelo mnogo pre svetske ekonomske krize, koja je sada, očigledno, svima postala univerzalno opravdanje", zaklučuje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.