Članovi 21. izraelskog parlamenta položili zakletvu

Izvor: B92, 30.Apr.2019, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Članovi 21. izraelskog parlamenta položili zakletvu

Jerusalim -- Sto dvadeset članova novog, 21. izraelskog parlamenta - Kneseta je danas po podne položilo zakletvu, tri nedelje nakon prevremenih izbora.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin im je prethodno uputio poruku nacionalnog jedinstva na ceremoniji u Jerusalimu, pozvavši ih, kako je rekao, "da se bore za zajednički dom gde sekularni, religiozni ultraortodoksni Jevreji i Arapi, da, oni se zovu Arapi i nema ništa loše u tome da se to kaže, desničari i levičari, mogu da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osećaju jednakim".

"Hajde da se setimo da nismo osuđeni da živimo zajedno, već nam je sudbina da živimo zajedno", dodao je Rivlin nakon izborne kampanje obeležene optužbama i huškanjem desničarskih partija protiv izraelskih Arapa, navode izraelski mediji.

On je pozvao na jačanje podele vlasti, posebno između zakonodavne i sudske, kako bi se "održalo dostojanstvo i nezavisnost svake grane vlasti".

"Vi članovi Kneseta ste u poziciji da dodate još jednu značajnu ciglu na zid koji štiti demokratiju Izraela i da osigurate državi Izrael da nastavi da cveta kao jevrejska i demokratska, demokratska i jevrejska država", rekao je Rivlin.

Predsednik Izraela je već ranije poverio dosadašnjem premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu, vođi konzervativnog Likuda, zadatak da obrazuje novu vladu.

U Knesetu je sada 49 novih članova, uključujući nekoliko general-majora, dva bivša komandanta vojske, lokalne političare i aktivste, bivšeg direktora izraelske dijamantske berze i aktivistkinju za zaštitu okoline koja je najavila da neće sedeti na stolici u parlamentu dok se ne zamene kožne presvlake. Među novim članovima je 13 žena.

Netanjahu je u međuvremenu najavio da će možda tražiti dodatne dve nedelje za formiranje 35. vlade. Njegov glavni rival na izborima, bivši komandat izraelske vojske Beni Ganc, jedan od lidera saveza partija centra Plavo-belo, najavio je da će taj savez predvoditi opoziciju i da neće dozvoliti da vlada bude "utočište za one koji krše zakon".

Poslanici su velikom većinom podržali da Juli Edelštajn treći put zaredom bude predsednik Kneseta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izraelski poslanici položili zakletvu

Izvor: Blic, 30.Apr.2019

Članovi novog saziva izraelskog parlamenta položili su danas zakletvu u Knesetu, tri sedmice nakon izbora.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.