Član tima Srbije: Suđenje u Hagu je suđenje Tuđmanu

Izvor: Blic, 04.Mar.2014, 00:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Član tima Srbije: Suđenje u Hagu je suđenje Tuđmanu

Proces po međusobnim tužbama Srbije i Hrvatske za genocid pred Međunarodnim sudom pravde može se nazvati "suđenje Tuđmanu koje se nikada nije desilo", izjavio je član pravnog tima Srbije pred tim sudom Vilijam Šabas.

On je za dnevnik "Politika" od utorka kazao da optužba Srbije protiv Hrvatske ima jako uporište u "provokativnim, rasističkim izjavama" prvog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, njegovim "ekstremističkim pogledima" i istoriji koja seže do vremena Drugog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svetskog rata.

"Sve to u kombinaciji sa ponašanjem hrvatske vojske tokom 'Oluje' - i eto jakog slučaja genocida. Najjači argument je da su napadi na Srbe tokom 'Oluje' bili sasvim drugačijih razmera od onih koji se pripisuju Srbiji protiv Hrvata 1991. godine", rekao je Šabas.

Prema njegovim rečima, ne treba nikada podceniti tezu advokata druge strane, ali tužba Hrvatske protiv Srbije "počiva na slabim temeljima".

Upitan da uporedi akciju "Oluja" i zauzimanje Srebrenice od strane srpskih snaga, što je Međunarodni sud prvade proglasio za genocid, Šabas je naveo da su u Srebrenici vojno sposobni muškarci "bili meta za pogubljenje", a da su žene, deca i stari bili evakuisani.

"Tokom 'Oluje' ne izgleda da su napravljene takve razlike. Svi Srbi su bili meta", kazao je on.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Suđenje u Hagu je suđenje Tuđmanu"

Izvor: B92, 04.Mar.2014

Beograd -- Proces po međusobnim tužbama Srbije i Hrvatske za genocid može se nazvati "suđenje Tuđmanu koje se nikada nije desilo", izjavio je Vilijam Šabas...Član pravnog tima Srbije je za dnevnik "Politika" od utorka kazao da optužba Srbije protiv Hrvatske ima jako uporište u "provokativnim,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.