Izvor: B92, 20.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Civilni objekti namerno paljeni"

Zagreb -- Oficir HV Jozo Nenadić izjavio da su civilni ciljevi prilikom povlačenja HV-a iz područja Medački džep uništeni namerno.

"Miniranje i paljenje nakon akcije radili su ljudi u uniformama HV-a, ali ne znam ko su oni bili jer ih nikada pre nisam video", rekao je svedok koji je saslušan u okviru sudskog postupka protiv Rahima Ademija i Mirka Norca.

Ademiju i Norcu se sudi za ratne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u vojnoj akciji Medački >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << džep 1993. godine.

Svedok je rekao da ratni zločini nisu izvršeni u samoj akciji, već prilikom povlačenja Hrvatske vojske, "pa je sramota da je ovako uspešna akcija pretvorena u nešto što nikome ne služi na čast".

Nenadić je konstatovao da je uništavanje srpskih sela na području Medačkog džepa započelo kada je to područje, uoči povlačenja HV-a, napustio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivan Jarnjak, a dodao je i da veruje da je uništavanje sela bila državna politika.

"Drugi ili treći dan posle odlaska ministra Jarnjaka počelo je paljenje, do njegova dolaska je bio očigledan primer jedne kulturne vojske koja je osvojila i zauzela položaje", kazao je svedok.

Na pitanje sudije zbog čega smatra da je palenje bila državna politika, Nenadić je kazao da sumnja u to jer je, kako je rekao, "Jarnjak bio ministar unutrašnjih poslova visoko pozicioniran u HDZ-u", kao i da je oduvek sumnjao da je neko, osim što je oslobađao zemlju, želeo i da je "očisti".

Svedok je objasnio i da su zapovednici na terenu, da su to hteli, ista sela mogli uništiti u vojnom naletu nekoliko dana ranije, kada su za to imali puno vojno opravdanje, a ne prilikom povlačenja.

"Da je 9. gardijska brigada HV-a htela da ruši kuće imala je potpuno vojno opravdanje da to napravi u naletu, jer tamo nije bilo kuće bez oružja, a koncept opštenarodne obrane određivao je da svaka kuća bunker. To se i videlo kada su iz gotovo svake kuće odnošene puške, zolje i sanduci municije", rekao je Nenadić.

Za zločine i rasulo u vojsci svedok je indirektno optužio tadašnji vojni vrh, rekavši da je on bio najslabija karika u Domovinskom ratu.

Objasnio je da je "spoj bivšeg komandanta Glavnog štaba HV-a Janka Bobetka i ministra obrane Gojka Šuška doveo do toga da nije bilo jasne crte komandovanja koja je trebalo da ide od vrhovnog zapovednika, Glavnog štaba, vojnih oblasti do brigade".

"Komandant Glavnog štaba Bobetko je želeo da ima glavnu ulogu u svakoj akciji, od Maslenice do Oluje i uvek je nalazio načine da sam komunicira s izvršiocima akcije. Zapovedanje koje se prelamalo preko ministra Šuška često je dovodilo do toga da je i vrhovni zapovednik bio preskočen", rekao je Nenadić.

Dodao je da optuženog Norca pamti kao korektnog oficira koji je kao komandant morao da izvrši zadatak koji mu je dodeljen, ali je rekao i da bi on lično hteo da sazna ko je izdao komandu za akciju povlačenja, jer mu to, kako je rekao, ni danas nije jasno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.