Čitajte u Vestima zašto su političari i tajkuni jači od zakona: Fotelja umesto zatvora

Izvor: Vesti-online.com, 11.Avg.2017, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čitajte u "Vestima" zašto su političari i tajkuni jači od zakona: Fotelja umesto zatvora

Ko u Srbiji počini krivično delo i krene da igra na kartu zastarelosti u sudskom postupku, ima šanse da sa ovim adutom u rukama nikada ne bude osuđen. Ruka pravde prvenstveno je prekratka u slučajevima političara iz vladajućih garnitura i biznismena, a spisak moćnika koji su se izvukli na tu foru s godinama postaje sve duži. Dešava se da delo za koje se sumnjiče ne dođe do suda, a ako i stigne, zvučna imena svake odgovornosti oslobađa razvlačenje postupka do apsolutnog zastarevanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Uzrok ovom stanju u srpskom pravosuđu je, prema oceni univerzitetskog profesora Duška Radosavljevića, zloupotreba pravnog principa.

- Umesto pravnog pravila da proces kada počne ne može da zastari, kod nas neko može da pobegne iz zemlje da sačeka da iscuri vreme od počinjenog dela do zastarevanja i da se vrati kući kao slobodan čovek. Toj zloupotrebi prilično kumuju državni organi - ukazuje za "Vesti" Radosavljević, ističući da sa ovakvom "igrom zastarevanja" vlast pokazuje da Srbija nije ozbiljna država.

Direktor Komiteta za ljudska prava (JUKOM) Milan Antonijević ukazuje da treba rasvetliti nefunkcionisanje pravnog sistema u tom segmentu, sa dva aspekta.

- Jedan je izvršiti individualizaciju tih slučajeva u tužilaštvima i sudovima, odnosno utvrditi zašto je došlo do zastarevanja, a drugi ugao je politički, što znači da treba sagledati da li je bilo političkih pritisaka na nosioce pravosudnih funkcija formalno, ali i putem medija - ocenio je Antonijević za "Vesti".

Ostatak teksta novinarke "Vesti", Dragane Dekić, pročitajte na VESTI DIGITAL:

Zavisno od toga da li korisitite android ili apple platformu aplikaciju možete skinuti sa:

za Apple uređaje: https://appsto.re/de/XSioib.i

za android uređaje: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.publiss.client.p999R6wI!

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.