Čitajte u Vestima: Bosanac proslavio Mitu bekriju

Izvor: Vesti-online.com, 16.Jun.2017, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čitajte u "Vestima": Bosanac proslavio "Mitu bekriju"

Cele novine ne bi bile dovoljne za spisak vanvremenskih muzičkih hitova koje je on komponovao kao što su: "Hej krčmarice", "Doleteće beli golub", "Žubor voda žuborila", "Sjaj Mjeseče", "Biljana", "Ruke bele, ruke željne"... Iako malo ko zna, čuvena kompozicija uz koju se u kafani lome čaše, "Mito bekrijo" njegove je kreativnosti delo. Ipak, uprkos velikom broju kompozicija zabavne i narodne muzike, za Radoslava Graića najveće uživanje je komponovanje dečje muzike.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Ne postoji dete koje nije uživalo u čuvenim taktovima njegove kompozicije "Vuče, vuče, bubo lenja". Čuveni song "Još jedan prođe dan" iz odjavne špice popularne serije "Pozorište u kući" nosi njegov potpis, kao i muzika u seriji "Kamiondžije".

- Rođen sam 1932. u Mrkonjić Gradu, blizu Banjaluke. To je jedno lepo planinsko mesto, prava čarolija. Rastao sam u poznatoj, uvaženoj trgovačkoj porodici. Moj deda je bio trgovac i poslanik u Narodnoj skupštini. Odrastao sam uz osam godina stariju sestru. Otac je bio državni službenik, pa su ga često premeštali, tako da smo živeli i u Prijedoru i Sanskom Mostu gde nas je zatekao rat 1941. Do tada, imao sam divno detinjstvo. Rat je bio strašan, ubijanje i progon na sve strane. Bežeći od ustaškog terora, stigli smo prvo u Beograd, gde smo proveli godinu dana. Bila je to teška godina okupacije, nemaštine. Po nagovoru jednog prijatelja, 1942. smo se preselili u Valjevo gde smo ostali četiri godine - započinje Radoslav Graić svoju priču za "Vesti".

A šta je sve ovaj muzički čarobnjak ispričao našoj novinarki Antoniji Vučićević, možete pročitati u vikend izdanju "Vesti".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.