Čitajte u NEZAVISNIM: U BiH stotine potencijalno opasnih ljudi

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Nov.2015, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čitajte u NEZAVISNIM: U BiH stotine potencijalno opasnih ljudi

SARAJEVO, BANJALUKA - Narušeno mentalno zdravlje i emocionalno stanje populacije u Bosni i Hercegovini posebno je izraženo posljednjih godina i iziskuje najozbiljniji pristup struke i medija u procesu od identifikacije do rješavanja problema, upozorio je za "Nezavisne" Aleksandar Milić, psiholog i sudski vještak iz Banjaluke.

I trostruko ubistvo u Livnu, u kojem je Anto Niče (35) brutalno ubio majku, brata i snahu, kako napominje naš sagovornik, tek je pokazatelj da se jedino >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << "s povodom" zanimamo za najvažnija pitanja u očuvanju zdravlja jedne zajednice, što je, po njegovom mišljenju, površan odnos prema krucijalnim pitanjima, odnosno tek reakcija na posljedicu.

"Ono što mi ostvarujemo zove se sekundarna i tercijarna prevencija, iako imamo generacije odnjegovane u nasilju, poprilično neuređen odnos u kompletnoj zajednici, dakle niz ozbiljnih riziko faktora", zaključuje Milić.

Dva mjeseca ranije dvadesetdevetogodišnjak je u Modriči ubio trogodišnju kćerku i sebe. U prošloj godini registrovana su i ubistva djece u porodici, poput ubistva Smaje Ćesira (4), dvogodišnjeg Ajnura Smole...

Prema podacima MUP-a HBK, regije na kojoj se desio i posljednji zločin, u prvih devet mjeseci ove godine evidentirano je 59 slučajeva nasilja u porodici, dok se na području FBiH, prema procjenama tamošnje policije, kreće oko 150 potencijalno opasnih osoba, u pogledu agresivnosti i emocionalnih afekata. Procjene su da situacija nije ništa bolja ni u RS.

"Evidentno je da je veliki broj onih koje možemo smatrati potencijalno opasnima, iako zajednica nema svijest o tome sve dok ta opasnost ne postane očigledna. Takozvane emocionalno tempirane bombe, koje su takođe nerijetko počinioci krivičnih djela, osobe su kojima vladaju emocionalni doživljaji, koji se obično završavaju afektom i to s najtežim posljedicama po porodicu, srodnike, odnosno osobe s kojima je počinilac najbliži", naglašava Milić.

Iako manje u odnosu na prošlu godinu, u RS je u devet mjeseci ove godine evidentirano 248 krivičnih djela nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici. Svaki od prestupnika zakonski se tretira, zavisno od težine krivičnog djela, ipak je po ocjeni stručnjaka, primarna prevencija ključ zrelosti društva, odnosno edukacija, podizanje svijesti stanovništva, njegovanje zdravih međuljudskih odnosa, psihoterapija.

"Čak i da to učinimo, imali bismo prve rezultate za dvadesetak ili više godina. Jer besperspektivnost, individualizam u negativnom smislu, izostanak razumijevanja, prostora za toleranciju, nedostatak kontrole i odgovornosti, doveli su do jedne vrste ratničkog odnosa među ljudima, što je poražavajuće", zaključuje Ivan Šijaković, sociolog.

284 - krivična djela nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici u RS

59 - krivičnih djela nasilja u porodici u HBK

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.