Čitajte u NEZAVISNIM: Presijecaju kanale ilegalne trgovine oružjem i eksplozivom

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Nov.2015, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čitajte u NEZAVISNIM: Presijecaju kanale ilegalne trgovine oružjem i eksplozivom

BANJALUKA - U BiH je relativno lako doći do eksplozivnih naprava, ali bi to trebalo da postane prošlost, jer je strateški plan države da se radi na rješavanju pitanja dostupnosti eksploziva, oružja i mina.

Ukratko, to je još jedna od dimenzija koje se spominju u Strategiji BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma 2015 - 2020. godine. Koliko je ova strategija potrebna, pokazuje i posljednji primjer kada je pronađena velika količina zapaljivih tečnosti, te eksplozivnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i pirotehničkih materija koje su bile sakrivene u hotelu "Dallas" u Janji, kod Bijeljine, u kojem je planiran teroristički napad.

U ovoj strategiji je navedeno da se paralelno sa suzbijanjem ekstremizma, koji može voditi ka terorizmu, kao značajan izazov postavlja i prisutnost velikih količina iz rata zaostalog oružja, te minsko-eksplozivnih sredstava.

"Analizirati rizike i razraditi represivne mjere protiv omogućavanja nelegalnog pristupa oružju i eksplozivima od strane nasilnih ekstremista, odnosno terorista", jedan je od planova navedenih u strategiji.

Navodi se da je prije svega potrebno preduzeti istragu u smjeru presijecanja kanala ilegalne trgovine oružjem i eksplozivom i drugim materijalima koji mogu poslužiti za terorističke napade.

"Preduzeti  mjere i radnje na rješavanju pitanja dostupnosti eksploziva, oružja i mina koje mogu poslužiti u izradi improvizovanih eksplozivnih naprava", stoji u strategiji.

To nije sve, jer je zacrtano i da se operativno provjeravaju lica koja rade na uništavanju viškova oružja u BiH, kako bi bilo utvrđeno imaju li dodira ili bilo koju vrstu saradnje s osobama nasilnih i radikalnih uvjerenja.

Armin Kržalić, direktor Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva, kaže da je upoznat sa sadržajem strategije, te dodaje da, kada je riječ o prevenciji, svakako treba raditi na rješavanju pitanja ilegalnog naoružanja koje može doći u ruke onih koji žele da se bave terorističkim činovima.

"U BiH imamo velike količine ilegalnog naoružanja i neeksplodiranih ubojitih sredstava i njima je počinjena većina krivičnih djela, uključujući i napade na Policijsku stanicu u Zvorniku, Ambasadu SAD u Sarajevu ili Policijsku stanicu u Bugojnu", kaže Kržalić.

U realizaciju strategije, čija je implementacija počela, uključene su brojne institucije, počevši od policijskih agencija, do nadležnih ministarstava i Tužilaštva BiH.

"Tužiteljstvo BiH provodi intenzivne aktivnosti u oblasti borbe protiv terorizma i realizira suradnju s partnerskim institucijama u BiH, regionu i svijetu", kaže Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Iz MUP-a RS podsjećaju da su u izradi strategije učestvovali, te dodaju da je za potrebe njenog sprovođenja u RS formirana Interresorna radna grupa za izradu Akcionog plana Vlade RS, a koja je u toku.

Istovremeno, iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) tvrde da kontinuirano sprovode mjere predviđene Strategijom BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma 2015 - 2020. godine.

"Aktivnosti SIPA, kao i do sada, bit će usmjerene na suzbijanje svih oblika ekstremističkog i terorističkog djelovanja, poštujući vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava i sloboda", naglašava Kristina Jozić, portparol SIPA.

Podsjetimo, policijske agencije u BiH do sada su realizovale niz akcija kojim su prikupile značajne količine ilegalnog naoružanja, ali, uprkos tome, posljednje procjene ukazuju da je kod građana još sakriveno oko 750.000 komada ovih ubojitih sprava.

Granična policija (GP) BiH sačinila je Akcioni plan za prevenciju i borbu protiv terorizma, koji će da sprovodi kroz programe graničnih provjera, nadzor državne granice, bezbjednost aerodroma, suprotstavljanje organizovanom prekograničnom kriminalitetu i slične aktivnosti.

"Granična policija BiH će realizacijom Akcionog plana unaprijediti izvođenje poslova  granične kontrole i  poslove prevencije i borbe protiv terorizma", kazali su iz GP BiH.

Pripadnici Policije RS i Uprave za borbu protiv terorizma intenzivno rade na rasvjetljavanju  okolnosti koje su mogle dovesti do terorističkog napada u Bijeljini, gdje je u hotelu "Dallas" pronađeno više od 100 litara benzina, veći broj plinskih boca, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava koji su bili povezani krpama, s ciljem uništenja objekta.

Informaciju da se sprema dizanje hotela u vazduh policija je dobila "iznutra", tj. od saradnika koji su znali šta se sprema.

"Neko unutra je bio taj koji je omogućio dostupnost informacije i policija je efikasno reagovala i to je ono što se očekuje od njih. Nisu imali nikakvu pomoć od organa BiH i ništa nismo dobili ni od Obavještajno-bezbjednosne agencije niti od SIPA i sve je urađeno u saradnji sa stanovništvom, odnosno određenih saradnika i naše policije. Drago mi je što smo pokazali sposobnost i drago mi je što se ta eksplozija nije dogodila", rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

U.V.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.