Čitač koji  prepoznaje rukopis

Izvor: Blic, 13.Jan.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čitač koji prepoznaje rukopis

Na nedavno završenom CES-u, najvećem sajmu potrošačke elektronike koji se svake godine održava u Las Vegasu od sedmog do desetog januara, svi ljubitelji tehnike imali su prilike da vide šta je 2.500 kompanija pripremilo za ovu godinu. U ponudi su se našli očekivani 3D televizori i e-čitači koji su dominirali sajmom, ali i mnoštvo drugih gedžeta.

Pa ipak najveće iznenađenje kada je o gedžetima reč došlo je od malo poznate kompanije Light Blue Optic. Zahvaljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njima videli smo Light Touch gedžet koji je baziran na laserskom piko projektoru i infracrvenom senzoru kako bi projektovao ekran osetljiv na dodir na bilo kojoj ravnoj površini na e-čitačima ili tabletima. I dok čitav svet strpljivo čeka na Appleov iSlate, možemo slobodno da kažemo da je CES 2010 bio prepunjen alternativnim verzijama Stiv Džobsovog tableta osetljivog na dodir. U to ime Microsoft i HP su udružili snage i predstavili model HP Slate, dok je Dell ponosno pokazao model Streak. Pa, ipak naša srca je osvojio TOURage eDGe, e- čitač koji ima dva ekrana, prvi koji ima i ekrane u boji i koji može da prepoznaje rukopis.

Alienware M11X

Dellova serija prenosnika Alienware dosad je bila rezervisana za korisnike nešto dubljeg džepa, ali najnoviji model kompanija je prvi put uspešno upakovala u cenovni rang do 1.000 dolara. Dellov novi gejmerski prenosnik dolazi pod oznakom Alienware M11X, sadrži 11-inčni ekran rezolucije 1.366 x 768 piksela, pokreće ga Intelov procesor Core 2 Duo, dok je kao grafički pokretač odabrana NVIDIA GT35M.

Lenova Skylight

Upotpunjujući rupu između pametnih telefona i netbukova, ovaj smartbook ima 10-inčni HD ekran, Wi-Fi i 3G povezivost, a osnažen je uglađenim Qualcomm Snapdragon procesorom. Parrot AR Drone Quadricopter

Ovaj gedžet je zaista zabavan; ima oblik helikoptera i četiri oštrice, a kontroliše se preko iPhone. Parrot bi takođe trebalo da ima online gaming element. Onima avanturističkog duha bi moglo da se dopadne i Kodak Playsport, koji je savršen za sve one koji žele da zabeleže aktivnosti tokom ekstremnih sportova. Baš kao i Zi8, ovaj kamkorder omogućava da snimite 1.080p HD video i 5MP prostora za slike. Svakako treba napomenuti da je gedžet vodootporan.

Sony Trik

Vlasnici iPoda ili iPhonea mogu pustiti materijale koje reprodukuju na svojim uređajima i na nekom od spoljašnjih zvučnika ili audio-sistema. Poslednji u nizu takvih dodataka dolazi iz Sonijeve radionice. Pod punim nazivom Sony TRiK iPod Dock Speaker System krije se zvučni sistem koji će bez problema zasvirati muziku s bilo kojeg multimedijskog plejera, ali kako mu i naziv sugeriše - prvenstveno je namenjen za primanje iPoda ili iPhonea. Što se tehnikalija tiče, Sony TriK se hvali zvučnom snagom od 75 vati, a moći će da se nabavi po ceni od oko 130 dolara. Ipak, možda najveća snaga uređaja leži u činjenici da korisnici sami mogu odabrati kako će mu izgledati kućište koje je u potpunosti prilagodljivo.

Sony HX5

Sony je predstavio čak 12 novih kompaktnih fotoaparata, ali se model HX5 izdvaja jer ima svetlosni čip baziran na tehnologiji CMOS kakvu češće viđamo u SLR fotoaparatima nego u kompaktima. Njegova rezolucija je više nego dovoljnih 10 megapiksela, a ispred čipa se nalazi objektiv optičkog raspona 25-250 mm. HX5 snima video u rezoluciji 1.080i. Zanimljivost ovog fotoaparata su ugrađeni GPS prijemnik i kompas, što bi trebalo da ga učini idealnim za fotografisanje u prirodi.

Skype TV

Skoro svaki veći proizvođač televizora je najavio uključenje HD Skype video-poziva u sve televizore koji će imati internet konekciju u 2010.

S obzirom na to da je Skype integrisan u sistem TV menija, imaćete mogućnost da obavljate video-razgovore visoke rezolucije sedeći udobno na svom krevetu, a ako svemu tome dodate i veb kameru, užitak je zagarantovan. Skype je dakle postao HD sa novom verzijom Skype 4.2 beta, dodajući 1.280 x 720 video u 30 frejmova po sekundi.

Ovom prilikom je predstavljena i nova linija HD veb kamera i televizora iz LG i Panasonika koje imaju HD Skype mogućnosti.

Velika vest za Skype je i da su LG i Panasonik razvili HD televizore sa veb kamerama i Skype softverom koji su ugrađeni u njih. Ovi televizori će imati voicemail, fiksnu liniju, pozive sa mobilnog telefona i besplatne Skype-to-Skype pozive, ali i dodatke u vidu veb kamere od 720p i mikrofona koji će biti dovoljno jaki da prenesu zvuk sa vašeg kreveta do televizora.

Treba pomenuti i proizvođače HD webcams za Skype FaceVision i In Store. Kamere ovih proizvođača imaju video kodiranje i obradu snage kako bi ova nova mogućnost bila primenljiva i na starim kompjuterima. FaceVision ima dva modela (jedan sa mikrofonom i jedan bez) i In Store će predstaviti Freetalk Pro i Freetalk Pro Plus.

3D TV

Da li široke narodne mase zaista žele 3D TV? Iako mnogi navode uspeh „Avatara" kao sigurni znak da je vreme 3D tehnologije došlo, mi ipak nismo toliko sigurni.

To ipak nije zaustavilo stručnjake iz tabora Panasonic, LG i Sony da sa ponosom predstave svoje mezimce na ovogodišnjem CES-u. Televizori nove generacije, ne samo da pokazuju 2D i 3D sliku već su kompatibilni i sa Sky dimenzijom, koja će biti dodata kasnije ove godine, ali taman na vreme za Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Panasonikov televizor iz serije VT25 izgleda veoma elegantno, ali ne i praktično. Uz njega se dobijaju samo jedne besplatne naočare za 3D. S druge strane u kompaniji Sharp su bili mnogo više zainteresovani da poboljšaju boju, nego da se bave 3D projekcijom slike. Njihov novi LCD set kao što je LE920 ima poboljšan RGB sistem koji uključuje žute piksele koji, kako stručnjaci tvrde, omogućavaju da zlatna izgleda zlatnije, plava plavlje, a žuta žuće.

Naravno, pomenućemo ovde i Tošibu, koja se hvalisala sa njihovim neverovatnim Cell TV ZX900 koji dolazi sa 1TB hard drajvom, Blu-ray plejerom, vebTV, koji omogućava povezivanje sa ekranom preko bežičnog HD.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.