Izvor: Politika, 16.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čita knjigu već 17 godina

Smederevo – Narodna biblioteka u Smederevu potražuje od nesavesnih i "zaboravnih" čitalaca 1.500 naslova, među kojima ima onih koji pozajmljenu knjigu ne vraćaju i po 17 godina! Najčešće, pozajmljene knjige ne vraćaju po godinu dana, ali nije retkost da knjiga kod čitalaca ostane pet godina. U takvim slučajevima biblioteka je gotovo nemoćna i primorana da te knjige rashoduje...

"Čitalački" problem u Smederevu nije od juče, ali, ako trenutno jedna knjiga košta oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 500 dinara u proseku, a među nevraćenim naslovima ima i izuzetno vrednih, sa ograničenim tiražima – dolazi se do računice da je biblioteka na gubitku više od milion dinara. Pritom, zakon nalaže da ova ustanova može da tuži nesavesne korisnike, ali se u Smederevu ta mera ne primenjuje, jer bi u tom slučaju bila "skuplja dara nego mera".

– Nije nam cilj da naše čitaoce kažnjavamo, već da knjige vratimo u police. Odlučili smo se na slanje opomena, ali ni to nije efikasno – kaže za "Politiku" direktor smederevske biblioteke Dragan Mrdaković.

Od oko 1.100 nedavno poslatih opomena pred utuženje, za knjige pozajmljene u poslednjih šest godina, vraćeno je svega 460. Biblioteka na ovaj način dva puta godišnje opominje svoje čitaoce, a samo štampanje opomena i poštanske usluge ovu ustanovu koštaju oko 70.000 dinara. Takođe, nije redak slučaj da poneka knjiga završi u džepu ili torbi čitaoca, jer je biblioteka otvorenog fonda i građani sami biraju naslove. Krađa knjiga i njihovo oštećenje, podvlačenjem tekstova, cepanjem i prljanjem stranica i korica, za biblioteku su dodatni trošak.

– Obaveza čitaoca koji uništi knjigu jeste da je zameni novom ili plati njenu vrednost, ali mi to primenjujemo baš onda kada je knjigu nemoguće "vratiti u život". Svake godine u proseku oko 400 naslova ponovo koričimo, a ta usluga, po knjizi, košta 250 dinara – priča direktor Mrdaković.

Smederevski bibliotekari kažu da ima i izuzetno savesnih čitalaca koji, ukoliko ne pročitaju knjigu za dve nedelje, navrate u biblioteku da pitaju mogu li knjigu da zadrže još koji dan. Takvih je, međutim, najmanje.

U Narodnoj biblioteci u Smederevu pamte i krađu od pre pet godina. Tada je sa naučnog odeljenja nestalo 18 vrednih monografija sa prikazom manastira u Srbiji. Procenjeno je da je tada njihova vrednost na tržištu rariteta među knjigama iznosila oko hiljadu evra, ali je njihov nestanak bio veliki gubitak za bibliotečki fond. Počinioci ove krađe ni do dan-danas nisu pronađeni.

O. Milošević

[objavljeno: 16.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.