Čistka u NIS

Izvor: Glas javnosti, 01.Jul.2009, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čistka u NIS

BEOGRAD - U sedištu Naftne industrije juče je na sednici Upravnog odbora proradila metla. Brojni napisi o malverzacijama u NIS, po svemu sudeći, doveli su do toga da pojedini članovi UO juče podnesu ostavke. U rukovodstvu NIS više neće sedeti kadrovi Demokratske stranke Biserka Jeftimijević-Drinjaković i Dušan Elezović. NJihove ostavke su usvojene na jučerašnjoj sednici Upravnog odbora.

Ovo nam je potvrdio i sam Dušan Elezović, inače predsednik Pokrajinskog odbora DS, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ništa više od toga nije želeo da komentariše, dok se Biserka Drinjaković, savetnica predsednika Borisa Tadića nedeljama ne javlja na svoj mobilni broj.

MORAJU DA ODGOVARAJU

Zorana Mihajlović-Milanović, stručnjak za energetiku pozdravlja ostavke ovih članova, ali smatra da to nije dovoljno, već da isti moraju da polože i račun šta su do sada radili.

- Oni koji imenuju članove Upravnog odbora ubuduće bi morali da vode računa koga postavljaju da zastupa 49 odsto kapitala NIS koje je u vlasništvu države Srbije. Zatim, pored ostavke, članovi UO moraju kao i direktor NIS Miloš Saramandić da podnesu izveštaj šta su do sada radili, jer nije dovoljno da neko bude samo sklonjen. To je kod nas redovna pojava. Napravi se buka koja se završi tako što neko ode. Ovde su u pitanju ozbiljne stvari uključujući i gubitak od osam milijardi dinara za koji su nas ubeđivali da je dobitak. A za sve to što su radili primali su astronomske apanaže od 650.000 dinara - istakla je ona.

Skupština akcionara NIS-a juče je imenovala nov sastav UO. Novi članovi UO su savetnik predsednika IO „Gaspromnjefta“ Dmitrij Mališev, generalni direktor NIS Kiril Kravčenko, zamenik generalnog direktora za logistiku i zamenik predsednika IO „Gaspromnjefta“ Anatolij Černer, a kao zamenik generalnog direktora za ekonomiju i finansije, zamenik predsednika Izvršnog odbora „Gaspromnjefta“ Vadim Jakovljev.

Članovi UO NIS-a su i zamenik predsednika IO „Gaspromnjefta“ Igor Antonov, te Jelena Iljuhina, kao i zamenik predsednika DS Dušan Petrović, savetnik direktora NIS Nikola Martinović i Danica Drašković. Za predsednika Upravnog odbora NIS-a izabran je Dmitrij Mališev.

Svaka vlast koja je dolazila u NIS-u je sprovodila sledeću politiku: one prethodne je potiskivala na stepenicu niže i nastavljala da radi radnje koje su prethodnici radili. Sve se odvijalo u fer i korektnoj atmosferi, kao kada ulazite u hotelsku sobu iz koje se upravo iseljava prethodni gost hotela. U duhu fer-pleja i bez konflikta, sportski se vršila primopredaja "krave muzare" i u zavisnosti od stabilnosti koalicije aparat za mužu se uključivao u treću, četvrtu ili za mandata zadnje dve vlade u petu brzinu. Kada je potpisan sporazum sa rusima 25.01.2008. godine, od tada se prestalo da se samo muze, nego su beskrupulozno radjeni razni računovodstveni, finansijski, genetski i drugi oblici eksperimenata, iživljavanja, do prodaje vitalnih organa krave muzare. Ovo dvoje što su otišli su zaslužili da odu i da budu pohapšeni, oni su izmedju ostalog, za neinformisane, od formiranja novog UO NIS-a u velikoj svadji i konfliktu sa svojim partijskim kolegom, Dušanom Petrovićem, koga očigledno kao prvog rizničara demokratske stranke još uvek neko žestoko čuva i pokriva i zadržava ga u Upravnom Odboru, trudeći se da se ne otvori pandorina kutija. Evidentno da ova zaštita ide sa krova države. Ako se ikada završi ova priča i stvari izadju na videlo - Dušan Petrović, žuti blagajnik, to će biti udarna vest u svim novinama. Još uvek mi je nejasno zašto je on poštedjen, a on je upravo bio DS-ov specijalac za operacije isisavanja para iz javnih i državnih preduzeća.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.