Izvor: B92, 21.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Čistila sam krv sa zidova"

Beograd -- Danas je svedočila oštećena Afjeta Zećiri na suđenju Antonu Lekaju (25), optuženom za ratni zločin protiv civila na Kosovu 1999.

Ona je svedočila da je Lekaj silovao i mučio zarobljenike u podrumu hotela "Paštrik" u Đakovici. Afjeta Zećiri, koja je svedočila na albanskom jeziku, navela je da je Lekaj juna 1999. godine "pred svima" silovao tada maloletnu Sofiju Tafu, kojoj je posle naređeno da čisti krv sa zidova hotela "Paštrik".

Oštećena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rekla da su pripadnici tadašnje Oslobodilačke vojske Kosova, među kojima je bio i Lekaj, tukli zarobljene u hotelu i terali ih da jedu izmet i piju mokraću, ali da ona na to nije primoravana, i dodala da je u podrumu hotela pronašla flašu sa rakijom, koju je pila umesto vode.

Afjeta Zećiri, romske nacionalnosti, prepoznala je Lekaja, rekavši da je njegov nadimak Pinđo i da ga je poznavala i pre rata, kada se bavila prevozom građevinskog materijala, a da joj je Lekaj često otimao novac koji bi zaradila. Prema njenim rečima, Lekaj je u Đakovici bio poznat kao "lopov koji je imao svoju bandu i koji je često menjao mesto prenoćišta i spavao po podrumima".

Afjeta Zećiri je navela da je u podrum hotela "Paštrik" dolazio i jedan od komandanata OVK Ramuš Haradinaj, koga je prepoznala sa fotografije, i dodala da ih je on pitao da li su mučeni, a da su zarobljenici zbog pretnji odgovorili da ih niko nije mučio.

Optuženi Lekaj, koji je u odbrani tvrdio da Pinđo nije njegov nadimak i da je u vreme događaja iz optužnice bio u Albaniji, rekao je da Afjeta Zećiri "ne da laže, nego laže previše", i ocenio da se "događaju nelegalne stvari, jer se neki svedoci dogovaraju šta će reći pred sudom".

Afjeta Zećiri je rekla da je bila u svatovima koji su išli po nevestu Sofiju Tafu i da je u Đakovici, oko 15.00, prilikom odlaska po mladu bila Vojska Jugoslavije, a da su ih oko 17.00 zarobili pripadnici OVK koji su govorili da je "došao njihov dan", vređali Rome i pitali ih zašto nisu otišli sa Srbima.

Lekaj je optužen da je sa više saboraca iz OVK ubio Bajrama Krasnićija 14. juna u hotelu "Paštrik", te da su, uz poruku da se radi o naređenju Ramuša Haradinaja, streljali Zvezdana LJušaja, Radeta Gagovića i Ređu Šalju, 15. juna 1999. godine u blizini klanice mesa "Agimi" u Đakovici.

U optužnici se navodi, da je Lekaj sa saučesnicima pre ubistava, četiri dana u hotelu "Paštrik" seksualno i fizički zlostavljao jedanaestočlanu svatovsku povorku Roma otetu u Đakovici 12. juna, kao i dvojicu muškaraca otetih dan kasnije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.