Cistična fibroza - najčešća retka bolest u Srbiji, a mnogo nepoznanica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2019, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cistična fibroza - najčešća retka bolest u Srbiji, a mnogo nepoznanica

Cistična fibroza je retka genetska bolest, koja se odražava na probavni sistem i pluća, i koja u većini evropskih populacija pogađa jedno od 2500 novorođenčadi, a o kojoj se čak i u stručnim krugovima nedovoljno zna. Upravo iz tog razloga, Udruženje za cističnu fibrozu Vojvodine organizovalo je edukativni seminar o toj bolesti, namenjen zdravstvenim radnicima.

Cistična fibroza najčešća je retka bolest u Srbiji, te je stoga važno da se što veći broj zdravstvenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << radnika upozna sa njenom dijagnostikom i načinom lečenja.

"O ovoj bolesti se na žalost još uvek ne zna u dovoljnoj meri, fale nam određene supspecijalističke struke tako da pokušavamo na ovaj način da dovedemo predavače iz inostranstva kako bi našim lekarima pružili tu mogućnost, da im iskustva iz Evrope i sveta dođu na jedno mesto", kaže Jelena Danko, predsednica Udruženja za cističnu fibrozu Vojvodin.

U Vojvodini je 2013. godine neonatalni skrining uveden kao pilot projekat a od 2015. to je redovni program i do sada je preko 12.500 dece pregledano.

"Svake godine pokrajinska vlada izdvoji oko 120 miliona dinara za savremene dijagnostičke testove. Od 2015 godine uveden je novi test koji utvrđuje koncentraciju hlorida u znoju dece i predstavlja skrining test", kaže Ivanka Savić, zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo.

U Srbiji još ne postoji registar retkih bolesti, a postojeći podaci govore da u našoj zemlji ima oko 300 osoba obolelih od ove bolesti od kojih 60-ak živi u Vojvodini.

Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici jedna je od četiri referentne ustanove za lečenje cistične fibroze. Od 2018. godine tu postoji i posebno odeljenje za lečenje odraslih dok se na Institutu za zaštitu dece i omladine Vojvodine leči tridesetak maloletnih osoba.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.