Čista okolina je nužnost

Izvor: Blic, 15.Dec.2009, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čista okolina je nužnost

Jedna od industrija sa najvećom stopom rasta je industrija telekomunikacija. Zato uticaj kompanija iz ove oblasti na životni sredinu može da bude ogroman i važno je da one budu svesne tog uticaja. Mnoge telekomunikacione kompanije planiraju da se u budućnosti usredsrede na smanjenje emisije štetnih gasova i da pokažu važnu ulogu koju mobilne komunikacije mogu imati u tom smislu i u drugim sektorima.



Za budućnost borbe za očuvanje životne sredine od presudnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je značaja konferencija o klimatskim promenama koja se ove godine održava od 7. do 18. decembra u Kopenhagenu. Prema Mapi puta iz Balija, plan za ublažavanje klimatskih promena posle 2012. godine trebalo bi ovde da bude dogovoren. Predstavnici 192 države okupili se u Kopenhagenu kako bi doneli odluku o daljim načinima borbe protiv klimatskih promena. Dogovor iz Kopenhagena trebalo bi da bude temelj za novi paket mera o smanjenju globalnog zagađivanja koji će zameniti Protokol iz Kjota.

Značajan doprinos borbi protiv klimatskih promena daje i industrija telekomunikacija koja svoje opredeljenje za zaštitu životne sredine izražava i kroz izdavanje povelje od strane GSM asocijacije - Mobile’s Green Manifesto, čiji je potpisnik i kompanija „Telenor” koja već tri godine posluje u Srbiji i od svog dolaska veliku pažnju posvećuje zaštiti životne sredine.

- „Telenor” je mobilni operator sa gotovo tri miliona korisnika u Srbiji i više od 170 miliona širom sveta, što predstavlja veliki potencijal za pozitivan uticaj na životnu sredinu. Zato smo, imajući na umu globalno zagrevanje, najveći izazov našeg vremena, ustanovili program klimatskih promena. Između ostalog, postavili smo cilj da do 2017. smanjimo emisiju ugljen-dioksida za 40 odsto - ističu u „Telenoru”.

Deo programa je i kampanja reciklaže starih mobilnih telefona kojom kompanija aktivno učestvuje u rešavanju problema elektronskog otpada i nastoji da razvije svest domaće javnosti o potrebi očuvanja životne sredine.

Ova kompanija je tokom protekle dve godine imala i više projekata, koji doprinose očuvanju životne sredine.

- Pokrećemo projekte kojima se našim korisnicima pružaju mogućnost da smanje svoj štetni uticaj na životnu sredinu. Tako smo od 2007. godine u pomenutoj akciji reciklaže mobilnih telefona prikupili oko 77.000 starih mobilnih aparata. Dobar primer je i projekat sa ekološkim fondom „Ekotopija”, tokom kojeg je svaki korisnik koji se odlučio za „Telenor” kao svog operatora usvojio jedno drvo na Tari i obezbedio njegovo dvogodišnje održavanje - ističu u „Telenoru”.

Ono što je trenutno u fazi pilot-projekta, kada je tržište Srbije u pitanju, jeste i razvoj bazne stanice koja će delom da se napaja iz obnovljivih izvora energije.

Kada je mobilna industrija u pitanju, procene govore da će ova grana smanjiti emisiju štetnih gasova za 15 odsto do 2020. godine u odnosu na 2009. godinu. Ono na šta se ove kompanije sve više fokusiraju jeste smanjenje emisije ugljen-dioksida na okolinu, kao i upotreba klimatski podobnih tehnologija.

Tri osnovna polja rada:

1. Smanjenje uticaja/emisija ugljen-dioksida

a. Energetski efikasna mreža

b. Energetski efikasne zgrade

c. Upravljanje otpadom i reciklaža

d. Minimizacija emisija koje potiču od putovanja

2. Šira upotreba klimatski podobnih tehnologija

3. Zaštita okoline kao integralni deo svakodnevnog života

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.