Čišćenje u Evropi: Uhapšeno 59 članova albanske mreže za trgovinu drogom

Izvor: B92, 07.Feb.2024, 10:17

"Čišćenje" u Evropi: Uhapšeno 59 članova albanske mreže za trgovinu drogom

U zajedničkoj policijskoj akciji italijanskih, nemačkih, albanskih, španskih i britanskih vlasti uhapšeno je 59 članova albanske mreže za trgovinu drogom.

A u Italiji je još desetoro osumnjičenih podvrgnuto drugim merama opreza.

Mreža je uglavnom krijumčarila heroin, kokain, hašiš i marihuanu u Nemačku i Španiju koristeći automobile sa duplim dnom ili tajnim pregradama, saopštio je Evropol.

Prve istrage protiv albanske kriminalne grupe OKG, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokrenula je 2019. godine Kancelarija javnog tužioca u Firence – Okružna uprava za borbu protiv mafije.

Od januara 2020. godine, italijanske i albanske vlasti Specijalne strukture za borbu protiv korupcije (SPAK) u Tirani kontaktirale su Agenciju Evropske unije za saradnju u oblasti krivičnog pravosuđa (Eurojust) radi koordinacije prekogranične pravosudne saradnje protiv OKG.

Pravosudnu saradnju Evrope i Albanije olakšava Jurodžast (Eurojust), jer je to jedna od 11 zemalja van EU koja ima tužioca u Agenciji.

Na zahtev italijanskih i albanskih vlasti, Jurodžast je podržao stvaranje namenskih zajedničkih istražnih timova između Javnog tužilaštva u Firenci i SPAK-a i pružio finansijsku, logističku i operativnu podršku operacijama.

Prošle godine, 21 osumnjičeni je uhapšen u prvoj policijskoj akciji protiv iste organizovane kriminalne grupe i tom prilikom je zaplenjena droga u vrednosti od 2,7 miliona evra.

Eksperti Evropola takođe su pružili opsežnu analitičku podršku i ekspertizu o albanskom organizovanom kriminalu, omogućavajući identifikaciju ključnih meta i mapiranje njihovih kriminalnih aktivnosti širom Evrope.

Dva službenika Evropola bila su raspoređena na terenu u Albaniji i Italiji tokom dana akcije da podrže nacionalne vlasti u njihovim istražnim merama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.