Ćiriću sud nije dao da ode u zatvor, morao da plati kaznu

Izvor: B92, 19.Apr.2017, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćiriću sud nije dao da ode u zatvor, morao da plati kaznu

Niški književnik Zoran Ćirić je platio kaznu koja mu je izrečena u procesu koji je protiv njega vodio bivši gradonačelnik Niša Zoran Perišić, pišu Južne vesti.

Ćirić je ranije najavio da neće da plati kaznu od 100.000 dinara i da će ići u zatvor, ali je sud, kako kaže Ćirićev advokat Boško Ristić, doneo neuobičajenu odluku i umesto zatvorske kazne, za neplaćanje kazne propisao plenidbu imovine.

Zbog toga je na kraju sve i plaćeno.

Ćirić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, kako kaže Ristić, platio 100.000 dinara plus Perišićevog advokata 43.800 dinara i sudski paušal od 5.000 dinara.

Ovaj niški advokat objašnjava da je Ćirić, i pored najava da neće platiti kaznu i da će odslužiti zatvorsku kaznu “kako bi sprao ljagu sa svog imena”, morao da plati, jer mu je pretila zaplena stana.

"Sud nije odlučio da neplaćanje kazne preinači u kaznu zatvorom, već da će izvršiti prinudnu naplatu popisom imovine. Plaćeno je sve, jer bi mu popisali stan i završio bi na ulici", kaže Ristić.

Ovakva odluka suda, kako kaže Ristić, sprečila je Magičnog Ćiru u njegovoj nameri da odsluži zatvorsku kaznu.

"Jedno je kada odslužite zatvorsku kaznu, a drugo kada vam popišu stan i izbace na ulicu. To više nije politički čin. Ovakva odluka je svakako neuobičajena u sudskoj praksi, jer se obično neplaćanje kažnjava zatvorom", priča Ristić.

Ćiriću je, kako kaže advokat, uskraćeno pravo na fer suđenje i on očekuje da će Ustavni sud pozitivno odlučiti po žalbi koju je Ristić podneo još tokom procesa.

Ćirić nije želeo da komentariše najnovija dešavanja u procesu koji se vodio protiv njega.

On je optužen da je decembra 2013. godine Miletu Iliću, Draganu Čorbiću, Igoru Novakoviću i Banetu Jovanoviću slao SMS poruke u kojima je Perišića nazivao “punjenom pticom” i “samozvanim gradonačelnikom” koji će biti “živ raskomadan” i “da će mu zatrti seme”.

Ćirić je na saslušanju potvrdio da je poslao poruke, ali da to nije učinio kako bi nekome pretio, već da se radi o umetničkom performansu, odnosno umetničkoj metodi koja se zove “redimejd”.

Zoran Perišić se pridružio krivičnom gonjenju jer, kako je rekao, nije uplašen za sebe, ali jeste za bezbednost svoje porodice.

Inače su tokom suđenja svedoci koje je predložilo tužilaštvo zapravo branili Ćirića, tvdeći da Perišić nije bio uplašen i da je čak hteo i da se fizički razračuna sa Ćirićem.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zoranu Ćiriću sud nije dao da ide u zatvor, morao da plati kaznu

Izvor: Radio 021, 19.Apr.2017

Niški književnik Zoran Ćirić platio je kaznu koja mu je izrečena u procesu koji je protiv njega vodio bivši gradonačelnik Niša Zoran Perišić...On je ranije najavio da neće platiti kaznu od 100.000 dinara i da će ići u zatvor, ali je sud, kako kaže njegov advokat Boško Ristić, doneo neuobičajenu...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.