Čiplić optužuje Zukorlića

Izvor: RTS, 27.Dec.2010, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čiplić optužuje Zukorlića

Muamer Zukorlić odgovoran je što su Bošnjaci jedina nacionalna manjina u Srbiji koja nema konstituisan Nacionalni savet, rekao ministar Svetozar Čiplić. Zukorlić želi da "odigra malu političku utakmicu" kako bi se nametnuo kao lider pre izbora 2012. godine, naveo Čiplić.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić optužio je muftiju Muamera Zukorlića da je odgovoran zbog toga što su Bošnjaci jedina nacionalna manjina u Srbiji koja nema konstituisan Nacionalni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << savet.

Čiplić tvrdi da Zukorlić želi da, pre parlamentarnih izbora 2012. godine, "odigra malu političku utakmicu" kako bi se nametnuo kao lider, prenosi Tanjug.

Ministar je rekao da Zukorlić jeste lider ili, kako je rekao, preciznije jedan od verskih lidera, ali da je "ovo što on pokušava da uradi višestruka zloupotreba te liderske pozicije i ugleda koji on ima u narodu".

"Sve je bilo otvoreno Zukorlićevoj Bošnjačkoj kulturnoj zajednici. Oni često kucaju na otvorena vrata, a kada shvate da su vrata otvorena, ne žele da uđu", naveo je Čiplić.

Čiplić je rekao da je Zukorlićeva najava internacionalizacije bošnjačkog pitanja višestruka zamena teza.

On je objasnio da su u čitavom izbornom procesu za Bošnjački nacionalni savet učestvovali OEBS i Savet Evrope i da je to od samog početka bio jedan otvoren proces i da zato, u takvom jednom potpuno otvorenom procesu, nema mesta internacionalizaciji.

"Tu je već sve internacionalizovano i zato je Zukorlićeva pretnja besmislena. Verovatno je problem u tome što utakmica nije završena onako kako su ljudi sa liste Bošnjačke kulturne zajednice očekivali, a imaju i problem što međunarodna zajednica u Beogradu nije reagovala na onaj način na koji su oni mislili da treba da reaguje", rekao je Čiplić.

Izbori na proleće

Ministar je najavio da će izbori za Bošnjački nacionalni savet biti raspisani početkom naredne godine, najverovatnije u rano proleće.

Kada izbori budu raspisani, istim aktom biće određen i privremeni organ Nacionalnog saveta koji će funkcionisati dok izbori ne budu sprovedeni.

Upitan zašto nije pribavljeno mišljenje Zakonodavnog odbora Skupštine Srbije o članu Zakona o nacionalnim savetima, Čiplić je odgovorio da je on lično od toga odustao pošto se "uverio da je jedna strana unapred odustala od bilo kakvih pregovora".

Povodom ombudsmanovih preporuka, Čiplić je rekao da je značajno to što Saša Janković nije našao da ima nezakonitog postupanja pri izboru Bošnjačkog nacionalnog saveta.

"Ministarstvo će uvažiti te preporuke, ali ostaje činjenica da nacionalni saveti ne mogu sami od sebe da se konstituišu, pogotovu nacionalni saveti koji nikada nisu postojali i koji nisu imali nikakva pravna akta po kojima bi radili", rekao je Čiplić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.