Cimerman nije kriv za ubistvo tinejdžera

Izvor: RTS, 14.Jul.2013, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cimerman nije kriv za ubistvo tinejdžera

Sud u Floridi odlučio da Džordž Cimerman, pripadnik takozvane civilne straže, nije kriv za ubistvo tinejdžera Trejvona Martina u februaru prošle godine. Afroamerikanci razočarani presudom. Povodom tog slučaja prošle godine se oglasio i predsednik SAD Barak Obama, rekavši da bi da ima sina on izgledao kao Trejvon Martin. Protesti zbog oslobađajuće presude.

Džordž Cimerman, osumnjičen za ubistvo sedamnaestogodišnjeg tamnoputog tinejdžera Trejvona Martina u Orlandu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u februaru prošle godine, oslobođen je optužbe za ubistvo drugog stepena. Okolnosti ubistva, ali i sudski proces izazvali su oštre međurasne tenzije u američkom društvu, a to ubistvo je otvorilo višemesečnu raspravu o nošenju oružja u javnosti.

Nekoliko stotina ljudi protestovalo je sinoć i jutros u Vašingtonu, izražavajući nezadovoljstvo i razočarenje oslobađajućom presudom Džordžu Cimermanu, kome se sudilo zbog ubistva afroameričkog tinejdžera Trejvona Martina.

Demonstranti, među kojima je bilo i dosta belaca, prošetali su se kroz glavne prestoničke ulice, uzvikujući "Nema pravde, nema mira" i "Prestanite kriminalizaciju crnih ljudi".

Mirni protesti, na kojima je učestvovalo par stotina ljudi, održani su i u Los Anđelesu i San Francisku.

Više poznatih ličnosti oglasilo se na Tviteru, osuđujući oslobađajuću presudu.

Aktivista i filmski reditelj Majkl Mur zapitao se šta bi bilo da je bila obrnuta situacija i da je crni tinejdžer pratio i ubio belca.

Šestočlana ženska porota u gradu Sanford na Floridi oslobodila je Cimermana krivice, nakon dvodnevnog većanja, što je izazvalo šok kod Afroamerikanaca u SAD.

"Razočaran sam sam presudom, ali je prihvatam. Živimo u velikoj zemlji koja ima veliki sistem krivičnog pravosuđa, koji nije savršen, ali je najbolji na svetu i mi poštujemo presudu porote", rekao je pomoćnik državnog tužioca Berni de la Rionda.

Advokati odbrane navode da je mladić napao Cimermana, više puta ga udario, jer ga je Cimerman zaustavio zbog sumnjivog ponašanja.

"Oduševljeni smo rezultatom. Džordž Cimerman nikada nije ni bio kriv, osim što je želeo da se zaštiti u samoodbrani", rekao je branilac Džordža Cimermana Mark O Mara.

Trejvon Martin je ubijen 26. februara 2012. godine u predgrađu Orlanda, pošto je u njega posle kraće svađe pucao Cimerman, pripadnik takozvane građanske straže, koju čine lokalni stanovnici zaduženi da patroliraju ulicama zbog sprečavanja provala u kuće i pljački.

Crni tinejdžer se mirno šetao ulicom kada mu je prišao Cimerman i pitao ga šta tu traži. Pošto je pozvao policijski broj 911, Cimermanu je dežurni dispečer rekao da prestane da prati Martina, i da sačeka patrolu, ali to on ipak nije učinio, već je nastavio da ide iza njega.

Tada je došlo do svađe i koškanja između njih dvojice, da bi Cimerman u jednom trenutku izvadio pištolj i pucao u Martina.

On je kasnije policiji rekao da je morao da puca, pošto je Martin nasrnuo na njega, oborio ga na zemlju i počeo da mu udara glavu o pločnik.

Kontroverzan slučaj od početka

Ceo slučaj je od samog početka bio kontroverzan, pošto policajci koji su došli na lice mesta, nisu podneli krivičnu prijavu protiv Cimermana i on je posle saslušanja pušten na slobodu, jer je izjavio da je pucao u samoodbrani.

Tek posle mesec i po dana, na intervenciju Ministarstva pravde SAD, protiv Cimermana je podignuta optužnica za ubistvo bez predumišljaja.

Koliki značaj ovaj slučaj ima u Americi govori činjenica da se povodom njega prošle godine oglasio i predsednik Barak Obama, rekavši da bi, da ima sina on izgledao kao Trejvon Martin.

Međutim, mediji u SAD su već tokom suđenja ocenili da je tužilaštvo veoma loše pripremilo predmet, tako da sa pravne tačke gledišta oslobađajuća presuda nije toliko iznenađenje.

Odbrana je u velikoj meri uspela da ubedi porotu u raniju tvrdnju da je u trenutku ubistva Martin bio iznad Cimermana koji je ležao i da ga je udarao.

I pored ogorčenosti, Martinova porodica, kao i brojni crnački lideri pozvali su na mir i nenasilje.

U Americi je još živo sećanje na 1992. godinu kada su u Los Anđelesu izbili jednonedeljeni neredi, nakon oslobađajuće presude belim policajcima koji su pretukli motoristu Rodnija Kinga.

Tokom rušilačkih nereda, više od 50 osoba je ubijeno, a na kraju je tadašnji predsednik Džordž Buš stariji na ulice najvećeg kalifornijskog grada izveo Nacionalnu gardu da smiri situaciju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cimerman oslobođen krivice za ubistvo dečaka

Izvor: Deutsche Welle, 14.Jul.2013

Sud u Floridi je prelomio i doneo oslobađajuću presudu za Džordža Cimermana, koji je bio optužen za ubistvo šesnaestogodišnjeg crnog dečaka Trejvona Martina u februaru prošle godine. Afroamerićka zajednica je u šoku.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.