Izvor: RTS, 01.Okt.2021, 11:58

Čime su u dijalogu o izbornim uslovima stranke zadovoljne a čime nisu

Sporazumom postignutim u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima podjednako su nezadovoljne i stranke na vlasti i stranke u opoziciji. Jedna od retkih opozicionih stranaka koja je rekla da nije nezadovoljna je Stranka moderne Srbije čija predstvnica Tatjana Macura kaže da su zadovonjni onim sporazumom i ugovorom između vlasti i opozicije koji može da se sprovede u realnom vremenu i implementira u postojeće zakone ili one koji treba da se usvoje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Stranke koje su učetvovale u dijalogu smatraju da bi konačan sporazum o izbornim uslovima trebalo da bude postignut 6 meseci pre izbora a ako bi se izbori održavali 3. aprila to znači da je rok za takav sporazum početak oktobra.

Proširivanje stalnog sastava RIK-a sa šest novih članova vanparlamentarne opozicije je jedna od ključnih promena, smatra Tatjana Macura, što će, kako kaže, bar donekle omogućiti da se iskontroliše izborni proces jer nije moguće očekivati podjendak broj članova iz redova parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka u RIK-u .
Nataša Mihailović iz redova Socijaldemokratske partije, koja je deo vladajuće koalicije, to smatra svojevrsnim presedanom ali kaže da je bitno da se sva nadzorna tela formiraju.
"Mi iz Moderne Srbije smo želeli da se ograniči količina novca koja može da se potroši u kampanji, jer, osim što je to rasipanje novca, na kraju dobiju oni koji su imali najviše novca za marketing", navela je Tatjana Macura.
Poslanica Socijaldemokratske partije Nataša Mihailović kaže da je ta stranka učestvovala u oba dijaloga sa željom da se vrati poverenje građana u rad parlamenta.
"Uvek će biti nezadovoljnih ali ovo nije kraj i uvek ima prostora za dijalog i unapređenje izbornih uslova. Mi smo se u predlogu novog izbornog zakona založili da građani konačno postanu birači i da imenom i prezimenom glasaju za svoje kandidata, za svoje predstavnike u parlamentu. Većina učesnika u dijalogu je bila protiv. Mi smo u 16 tačaka obuhvatili i kratkotrajne i dugoročne mere u poboljšanju izbirnih uslova", rekla je Mihailovićeva.
Govoreći o predstojećim izborima i jedna i druga predstavnica su rekle da će odluku o načinu u kojoj formi će učestvovati, samostalno ili ne tek doneti.
Stranka moderne Srbije neće praviti kompromise sa strankama koje se kose sa osnovnim principima. Saradnju potencijalno vide sa onim političkim organizacijama koje žele da Srbija postane punopravna članica EU, kojima su ljudska prava bitna i koje ne koketiraju sa populistima koji podižu tenzije u društvu.
Sa druge strane u Socijaldemokratskoj partiji veruju da je vladajuća koalicija pokazala i spremnost i dobru volju da se poboljšaju izborni uslovi i očekuju da će većina stranaka  izaći na predstojeće izbore.
"Mi smo počeli ozbiljnu kampanju i razgovore sa dosadašnjim koalicionim partnerima od čega će zavisiti i u kom formatu ćemo nastupiti na sledećim izborima. Ono što je za građane važno je da znaju i preopoznaju naš odgovoran i posvećen rad na terenu", rekla je nataša Mihailović.
Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i predlogu da se uvedu kovid propusnice obe sagovornice smatraju da to treba uraditi.
"Bez želje da bilo kome ograničimo kreteanje, mislim da bi trebalo da se uvedu kovid propusnice i to je pre svega odgovornost države jer ona nije dovoljno edukovala građane o potrebi da se vakcinišu", rekla je Macura
"To je zdrava odluka, kao poslanik više puta sam postavljali to pitanje, smatram da je potrebno što brže doneti takvu odluku. Potrebna je i svest o solidarnosti jer ljudi kojima je potrebna neka medicinska pomoć sada ne mogu da dođu na red kod lekara zbog ogromnih redova kovid pacijenata", istakla je za RTS nataša Mihailović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.