Čime se bavi Ministarstvo vera?

Izvor: Blic, 09.Jun.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čime se bavi Ministarstvo vera?

Aleksandra Jerkov

Nedavni stav Ministarstva vera da reis-ul-ulema Mustafa Cerić nije dobrodošao u Srbiju zbog pretnji koje je izneo protiv Srbije, otvara nekoliko veoma bitnih problema na relaciji ovog ministarstva i verskih zajednica.

Najpre, Mustafa Cerić, kao verski vođa dela muslimana u Srbiji, može da iznosi ocene o stanju ljudskih prava muslimana koliko i predstavnici bilo koje druge verske zajednice ili nevladine organizacije. S druge strane, Ministarstvo vera je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << državni organ koji mora da vodi računa o svojim nadležnostima i o spoljnoj politici Vlade Srbije čiji je organ.

Ministarstvo vera u svom saopštenju naziva poglavara muslimana susedne države kontroverznim, osobom koja je imala pristup tajnim ratnim fondovima, tvorcem velikobošnjačke ideologije o bosanskoj naciji, čovekom koji negira postojanje srpske nacije u BIH, drskim, licemernim i osobom koja preti Republici Srbiji ratnim obračunom po bosanskom ili kosovskom scenariju. Ministarstvo vera se, nažalost, upliće u resore drugih ministarstava i u spoljnu politiku Srbije. Prijateljski odnosi Srbije sa susednom BIH predstavljaju široko prihvaćen vitalan interes Srbije. Bilo bi bolje da Ministarstvo vera već jednom postupi po Zakonu o crkvama i verskim zajednicama i odluči ko čini i ko predstavlja Islamsku zajednicu umesto što izbegava da deluje na transparentan način, čime ostavlja senku sumnje da nekome odgovaraju sukobi između muslimana u našoj zemlji.

Već godinama star predlog Izvršnog veća Vojvodine da se Grkokatoličkoj crkvi i Rumunskoj pravoslavnoj crkvi prizna status tradicionalnih crkava nikada nije bio ozbiljno razmatran u Ministarstvu vera. Time su značajno ugrožene mogućnosti razvijanja nacionalnog identiteta pripadnika rusinske i rumunske nacionalne zajednice.

Samo ukoliko Ministarstvo vera prestane da igra ulogu alternativnog Ministarstva spoljnih poslova može da računa na svaku pomoć Lige socijaldemokrata Vojvodine na unapređivanju verskih sloboda u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.