Čileanski advokati podneli tužbu MKS protiv Izraela zbog navodnih ratnih zločina

Izvor: B92, 06.Jan.2024, 14:38

Čileanski advokati podneli tužbu MKS protiv Izraela zbog navodnih ratnih zločina

Grupa od 100 čileanskih advokata, većinom palestinskog porekla, podnela je tužbu Međunarodnom krivičnom sudu u vezi sa zločinima izraelske vojske u Pojasu Gaze.

Odnosno, kako se precizira, genocidom, ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti koji predstavljaju kršenje Ženevske konvencije.

Jedan od podnosilaca tužbe advokat Huan Karlos Manrikes, naveo je da su postupili u skladu sa Rimskim statutom, nakon zahteva skoro 100 čileanskih kolega da upute >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavku Međunarodnom krivičnom sudu i precizirao da će njeno razmatranje početi od ponedeljka, prenosi WAFA.

Među advokatima su i članovi čileanskog Senata koji podržavaju tužbu, koja ukazuje na navodnu nesrazmernu izraelsku odmazdu prema starima, ženama, deci i bolesnima i počinjenjenim ozbiljnim i namernim kršenjima ljudskih prava palestinskih civila u Gazi, navodi palestinska agencija.

Ova grupa advokata takođe zahteva da izraelski premijer Benjamin Netanjahu bude uhapšen i da snosi krivičnu odgovornost kao i da se uvede momentalni prekid vatre u sukobu Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.