Ciklo-turizam u Banatu

Izvor: RTS, 08.Okt.2018, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ciklo-turizam u Banatu

Proteklog vikenda u Srpskoj Crnji otvoren je Regionalni centar za ciklo-turizam, prvi te vrste u Srbiji. Projekat "Tour de Banat" realizovan je u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunije i Srbije.
Ukupna vrednost projekta je oko 540 hiljada evra, od čega je najveći iznos sredstava uložen u rekonstrukciju i opremanje objekta na samom graničnom prelazu, radi uspostavljanja Regionalnog centra >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za ciklo-turizam. 
 
Naš poznati biciklista Jovan Eraković je menadžer projekta:
"Ono što mu praktično dodatno povećava vrednost jeste da se mi nalazimo i sam centar se nalazi na Evropskoj biciklističkoj ruti Evro vel 13, koja je vrlo važna ruta, sa jednom velikom pričom - drugi njen naziv je "Aeron karton trejl", ruta gvozdene zavese, koja vodi granicom nekadašnjih blokova od Norveške do Crnog mora u dužini od deset hiljada kilometara."
Irena Živković, direktor Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj - Banat kaže: "Kada biciklista dođe ili ciklo turista, može svoj bicikl kompletno da rekonstruiše, rehabilituje, opremi, dotera i nastavi sa vožnjom. Ukoliko je došao u kasnim večernjim satima centar raspolaže smeštajnim objektima, može da prenoći i da nastavi svoje putovanje."
O tome šta će otvaranje centra značiti za region, a šta za opštinu Nova Crnja Pera Milankov, predsednik Opštine, kaže:
"Ovo pre svega znači da smo se dokazali kao neko ko uspešno može da završava ovakve projekte prekogranične saradnje, ja moram da kažem da je vrednost projekta pola miliona evra, a da opština Nova Crnja u ovom trenutku ima investicije od milijardu dinara i budžet od tristotine miliona. Ima još sedam evropskih projekata kao i razno razni domaći projekti."
Ovu biciklističku priču završavamo uz romantično prisećanje bračnog para Katić iz Zemuna.
"Jedna lepa destinacija, Izrael - ali biciklom, sa uživanjem s obzirom da je potrebno voleti svoga muža, i na taj način otići na medeni mesec", kaže Vesna Katić iz Zemuna.
Katići već naredne godine planiraju svojim biciklima krstarenje Evropom, kako bi obeležili tri decenije braka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.