Izvor: Blic, 15.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cigani na mapi autobuskih linija

Cigani na mapi autobuskih linija

NIŠ - Nova šema putnih pravaca 'Nišekspresa', gde je jednoj autobuskoj stanici dat naziv Cigani, uvredila je oko 25.000 Roma, koliko ih živi u Nišu i okolini. Ovaj pogrdan naziv je trebalo da predstavlja stanicu Crvena zvezda, odnosno putni pravac prema naselju Gabrovačka reka kod ciglane. Nova šema 'Nišekspresa' štampana je u nekoliko stotina primeraka.

Osman Balić, potpredsednik Svetske asocijacije Roma i predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 'YuRom centra', kaže da će ova etnička grupa dostojanstveno podneti uvredu, ali da će ubuduće tužiti sudu svako javno preduzeće ili ustanovu koja insinuira da su pripadnici ove nacije građani drugog reda.

- Svi dobro znaju da se ova stanica pored romske mahale naziva Crvena zvezda. Takav toponim pokazuje da se mnoge glave u našoj zemlji nisu kulturološki dekontaminirale. Naziv Cigani odavno se ne koristi u javnom rečniku, pa je zato čudno da se takav naziv našao na nekom zvaničnom dokumentu koji je u slobodnoj prodaji. Romska populacija apeluje na 'Nišekspres' da povuče tu šemu stanica iz prodaje i napravi novu kartu putnih pravaca. U našoj zemlji još nije donet antidiskriminacioni zakon koji bi regulisao ovakve neprijatne slučajeve - kaže Balić.

U saopštenju rukovodstva 'Nišekspresa' navodi se da ovo preduzeće nikada nije delilo putnike po verskoj i nacionalnoj pripadnosti.

- Odbacujemo sve tvrdnje Osmana Balića da je to učinjeno namerno i da smo imali nameru da uvredimo romsku populaciju. Tu se radi o propustu tehničke prirode i o upotrebi često korišćenog termina. Romima koji su se zbog ovoga osetili povređeno, 'Nišekspres' se izvinjava i još jednom podvlači da putnike ne deli na nacionalnosti - navodi rukovodstvo ovog preduzeća. Marko Smiljković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.