Čičoka jača imuni sistem

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Dec.2016, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čičoka jača imuni sistem

Kasna jesen predstavlja sezonu čičoke, divljeg krompira ili jerusalimske artičoke. Lekari je preporučuju, sirovu ili kuvanu, u svakodnevnoj ishrani i to u neograničenim količinima, jer je veoma zdrava.

Posebno se savetuje dijabetičarima, pošto sadrži oligo-fruktozni inulin - rastvorljivi polisaharid oslobođen od skroba, koji neguje dobre bakterije, održava imuni sistem u funkcionalnom stanju i sprečava nastanak infekcija.

Čičoka je bogata vitaminima A, C >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i E, koji zajedno sa flavonoidima kao što je karoten blokiraju slobodne radikale i tako štite od upala i prehlada.

Zbog visokog sadržaja kalijuma, melem je za čvrste kosti, a zanimljivo je da je jedna od najbogatijih riznica gvožđa. Značajan je izvor i folne kiseline koja je zadužena za produkciju crvenih krvnih zrnaca.

Čuva srce, ulepšava kožu i kosu, a kako sadrži malo kalorija, preporučuje se i osobama koje žele da smršaju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.