Ći poručio Blinkenu: Ne mešajte se

Izvor: B92, 14.Jun.2023, 08:04

Ći poručio Blinkenu: Ne mešajte se

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang je danas poslao snažnu poruku Americi u telefonskom razgovoru sa američkom državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Naime, Ći je poručio svom američkom kolegi da prestanu da se mešaju u unutrašnje poslove njegove zemlje, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Razgovor dva visoka zvaničnika održan je uoči planirane posete Blinkena Pekingu, sa ciljem stabilizacije napetih odnosa između dve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlje oko nekoliko pitanja, od optužbi za špijunažu do sukoba oko poluprovodnika, prenosi Rojters.

Tokom razgovora Ćin je saopštio da se nada da će SAD pokazati razumevanje, efikasno upravljati razlikama i promovisati komunikaciju i saradnju.

Ćin je takođe naglasio da bi SAD trebalo da poštuju suštinske zabrinutosti Kine, kao što je pitanje Tajvana.

Takođe je izrazio nadu da će se kinesko-američki odnosi stabilizovati i vratiti na put zdravog i stabilnog razvoja.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova tek treba da objavi informacije o Blinkenovom putovanju, ali je jedan američki zvaničnik prošlog petka saopštio da će američki državni sekretar boraviti u Pekingu 18. juna, bez navođenja više detalja, prenosi Rojters.

Blinken je u februaru otkazao planirani put u Peking zbog navodnog kineskog špijunskog balona koji je leteo iznad teritorije SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ćin pozvao Blinkena da se SAD ne mešaju u unutrašnja pitanja Kine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2023

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang je danas u telefonskom razgovoru sa američkom državnim sekretarom Entonijem Blinkenom poručio da bi SAD trebalo da prestanu da se mešaju u unutrašnje poslove njegove zemlje, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.