Izvor: Vesti-online.com, 13.Jun.2018, 06:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćevap ponovo osvaja Austrijance

U organizaciji Folksfesta, treći put je u bečkom Donauparku održan Donaupark festival koji je od prošlog četvrtka do nedelje okupio udruženja i ugostitelje koji su predstavili gastronomiju i kulturu brojnih zemalja. Organizovani su tematski dani, od dana austrijske kuhinje, preko mađarskog gulaša, do ćevapa.

U subotu, kada je gulaš bio u centru pažnje manifestacije na kojoj su se predstavila brojna udruženja i 40 ugostitelja, među kojima su bili štandovi od ruske, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kineske i austrijske kuhinje pa sve do srpskih specijaliteta, održano je i takmičenje u kuvanju gulaša. Na iznenađenje svih pobedu nije odneo neko od mađarskih učesnika, već naš zemljak Goran Popov!

Popov, koji se, pre godinu dana doselio u Austriju iz Bečeja, u domovini je već osvajao mnoge nagrada za riblje čorbe i gulaš. Ovaj put je rešio da se oproba i u novoj sredini, pa je predao svoje majstorsko delo žiriju u kojem su bili poznati kuvari, među kojima i šef kuhinje bečkog hotela Ric.

Od oko 60 takmičarskih kotlića žiri je ocenio Goranov kao "zlatni"!

- Spremio sam gulaš po ličnom receptu. Kada sam ga pripremao imao sam osećaj da ću dobro proći, ali nisam ni sanjao prvo mesto - kaže on za "Vesti".

Popov ističe da je veoma ponosan jer mu je ovo prvo takmičenje u Austriji, a navodi da mu je kuvanje gulaša - opsesija.

U nedelju je sve bilo podređeno ćevapčićima, pa su se, pre svega, naši ugostiteljski objekti takmičili čiji će ćevap oduševiti više desetina posetilaca festivala koji iz godine u godinu obara rekorde. Tako su posetioci imali prilike da probaju ćevape restorana Homolje, Semendria, Semberija, ali i KUD "Branko Radičević" koji je imao svoj štand na festivalu.

Na dan ćevapa jedino su se mogle videti gužve i redovi ispred navedenih štandova. Festival, a i štandove srpskih restorana, obišao je i Mihael Ludvig, novi gradonačelnik Beča.

Roštilj majstori Semendrie su za ovaj festival pripremili poseban ćevap - dugačak dva metra. Inače, srpski ugostitelji ističu da je festival dobra prilika da se naša kuhinja, to jest da se roštilj ponovo "vrati" među Austrijance.

- Festival je važan jer omogućava da vratimo naš roštilj na kulinarsku scenu, gde je imao primat sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Dosta je bilo kebaba i pica, ćevapi su mnogo bolji i to su posetioci mogli da vide - naglasio je Nikola Milovanović, vlasnik restorana Semberija.

I Dalibor Trifunović, vlasnik restorana Homolje, naglašava da je festival bio mogućnost da se popularizuje naš roštilj.

- Mislim da je naš roštilj mnogo kvalitetniji od onoga što se jede u Austriji kao brza hrana. Zbog toga je bitno da se što više ljudi upozna sa srpskim specijalitetima, pa će odustati od kebaba, pica i drugih jela brze hrane koja su uzela primat - objasnio je on.

Na Donaupark festivalu predstavljena je šarolikost grada Beča kroz jelo i kulturu stanovnika stranog porekla. Organizatori su uložili trud kako bi festival ponovo dokazao kako je manifestacija od velikog značaja za Beč u cilju susretanja ljudi iz zemalja kao što su Austrija, Mađarska, Srbija, Hrvatska, BiH, Turska, i druge. Na njemu se sklapaju prijateljstva i ukrštaju kulturne različitosti, šaljući poruke dobrodošlice i dobrog suživota u Beču, ističu organizatori.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.