Četvrti roman Harukija Murakamija

Izvor: RTS, 16.Okt.2009, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvrti roman Harukija Murakamija

"Geopoetika" objavila roman Harukija Murakamija "Okorela zemlja čuda i Kraj sveta". Roman čine dve paralelne radnje, smeštene u dva dela - "Okoreloj zemlji čuda" i "Kraju sveta", koji se smenjuju iz poglavlja u poglavlje.

Izdavačka kuća "Geopoetika" iz Beograda objavila je roman Harukija Murakamija "Okorela zemlja čuda i Kraj sveta", koji je s japanskog jezika prevela Nataša Tomić.

"Ovo je njegov četvrti roman, objavljen 1985, godine, i jedno je od njegovih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << najznačajnijih dela, za koje je dobio uglednu nagrad "Tanizaki", rekla je urednica u "Geopoetici" Jasna Novakov Sibinović.

Prema njenim rečima, roman "Okorela zemlja čuda i Kraj sveta" predstavlja "spoj sajber-panka, kafkijanske fantazije i mitske strukture".

"U romanu se pojavljuje čitava plejada vrlo neobičnih likova, poput Kalkulusa i Čitača snova, genijalnog profesora i njegove unuke koja je opsednuta roze bojom, a koja vrlo često otvoreno priča o seksu iako ima samo 17 godina", rekla je Jasna Novakov Sibinović.

Roman čine dve paralelne radnje, smeštene u dva dela - "Okoreloj zemlji čuda" i "Kraju sveta", koji se smenjuju iz poglavlja u poglavlje.

"Kada se zatvore korice knjige, jasno je da je ovo, zapravo, analiza ljudskog uma. Murakami se pita da li su ljudi satkani isključivo od sećanja i prošlosti koja ih tvori takvima kakvi su", navela je Sibinovićeva.

Ona je dodala da se u ovom delu autor pita šta bi ostalo od pojedinca kada bi se sva njegova sećanja eliminisala i ukazuje na moć ljudskog uma.

"Roman je na momente izuzetno duhovit, na momente potresan. U njemu je vrlo prisutna i detektivska struja", naglasila je Sibinovićeva.

Japanski pisac Haruki Murakami rođen je 1949. godine u Kjotu. Dobitnik je više prestižnih književnih nagrada.

Nakon niza godina provedenih u SAD i Evropi, sada živi u Japanu, a angažovan je kao gostujući profesor na Univerzitetu Prinston u SAD.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.