Izvor: Danas, 21.Apr.2015, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvrti Rim na vodi

Kad god nam iz Rusije u prijateljsku i radnu posetu dođe neki "visoki" gost, to u redakciji "najstarijeg dnevnog lista na Balkanu" izazove seriju snažnih orgazama. Ko nam je to sad došao? Ko nam je to obradovao Smajlovićku i "Politikicin" kolegijum. U goste nam je ovoga puta došao izvesni - meni do juče nepoznati - Igor Panarin, glavni analitičar Organizacije dogovora kolektivne beznednosti koga - ako je verovati "Politikinom" novindžiji - zovu još i "Putinov Makijaveli". Pročitavši, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << međutim, trogatelna visokopalamudija jego gostujuščeg visokoblagorodija, Panarina, meni se učinilo da bi mu više pristajao nadimak "Putinova baba-Kurana", a zašto mi se to učilo, sad ću da obrazložim.

  Narečeni Panarin je - prenosi "Politika" - još davne 1998. godine prorekao da će se 2010. Amerika raspasti "na šest delova". U tom poslu, da kažemo, Panarin nije bio usamljen (a ni naročito originalan) jer nema dana, a da na Tajms skveru najmanje dvadesetak "analitičara" ne proriče istu stvar. "Politikin" novindžija, ne bez izvesnog žaljenja, konstatuje da se "to do danas nije dogodilo", ali Panarinu ipak daje još jednu šansu. Kad će se, dakle, raspasti Amerika? Panarin kaže da će tekuća, dve hiljade petnaesta "biti prelomna za SAD". Ajd' da vidimo.

 Pročuo se Panarin, tumači "Politika" još davne 2006 najavom famoznog Evroazijskog saveza, i to je tada - objašnjava "Politikin" novindžija - bilo naučna fantastika. A šta je sada? To je sada takoreći realnost. I tek će biti realnost, skorih dana, čim se ostvari Panarinov plan o Evroazijskom savezu koji će imati čak četiri prestonice. Treba li da napominjem da će jedna od njih biti Beograd, ko će kome ako ne svoj svome. Ostale tri - according to Panarin - trebalo bi da budu Sankt Peterburg, Kijev (?!) i Alma Ata. Takođe, pretpostavljam, da ne treba pominjati ni koji će grad biti najglavniji?

  Beograd. Četvrti Rim (naravno na vodi) u Panarinovoj bi viziji trebalo da bude prestonica Balkanske federacije u kojoj će biti "sve balkanske zemlje, a "možda i Mađarska". Čekaj malo, Igore, pobratime! Zar mi, ovdašnji, već nismo bili u jednoj takvoj federaciji - Jugoslovenskoj - pa šta bi? Rasturismo se ko mačke s jebališta. Osim toga, Igore brate, na Balkanu, osim u Srbiji, a naročito u "Politikinoj" redakciji, slavjanofilska palamudnjavanema nikakvu prođu. Zašto nemaju? Zato što smo se, slavjanstvu uprkos, krvavo pokarabasili, kao što ste se i vi Rusi, takođe slavjanstvu uprkos, pokarabasili sa Ukrajincima i što nema ni jednog razloga na ovom svetu koji bi nas sprečio da se isto tako krvavo ne karabasimo u Evroazijskoj federaciji. Ostaje nam, čestnejši publikume, da se nadamo da, osim u "Politikinoj" redakciji, uvaženog gosta u ostatku sveta, uključujući ti i Matušku, ne uzmaju za ozbiljno.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.