Četvrt veka studeničke Duhovne akademije

Izvor: RTS, 27.Jul.2018, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvrt veka studeničke Duhovne akademije

Sa blagoslovom i uz podršku Srpske pravoslavne crkve u Manastiru Studenici održana je Letnja duhovna akademija koja već četvrt veka promoviše, podržava i edukuje mlade u oblasti muzike. Letnja duhovna akademija završena je koncertom u Bogorodičinoj crkvi.
Studenici, jednom od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture, pristaju samo najvredniji događaji koji mogu da opstanu i istraju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u dužem vremenu - to već četvrt veka uspeva Letnjoj duhovnoj akademiji.

"Lako je potruditi se za malo, lako je dobiti jednu bitku, ali je teško ponavljati napore", ističe arhimandrit dr Tihon, starešina Manastira Studenice. "Baš zbog toga je ovde očigledno istrajavanje, ova Duhovna akademija je primer celom našem narodu kako treba da se radi."
"Duhovna muzika u pravoslavlju, tačnije ono što čujemo u toku službe", kaže prof. mr Vladimir Milić, "to vam je primer prave primenjene muzike koja se samo u hramu ostvaruje u svojoj punoći."
Za 25 godina, Letnja duhovna akademija stasala je u svojevrsnu instituciju koja je uvek zadržavala svoju osnovnu ideju, približavanje mladih srpskoj kulturi, tradiciji i pravoslavlju.
"Ova duhovna akademija predstavlja blagodat jer smo uspeli duhovno ali i umetnički da izrastamo u ovoj divnoj zadudžbini", ističe Jakov Milutinović.
"Najvažnije je prijateljstvo koje smo stekli ovde, s obzirom na to da je vrlo retko da se na jednom mestu nađete s ljudima istih interesovanja", naglašava Neška Rančić, polaznica Akademije.
Kruna i 25. Duhovne akademije bio je završni koncert hora polaznika kojim je dirigovao poznati ruski dirigent Aleksej Anatoljevič Žukov, koji je istakao da mu je čast da peva srpske i ruske pesme u duhovnom i istorijskom centru Srbije:
"Divna atmosfera, sam manastir - to je molitva i rad. Hvala Bogu, osećam se vrlo dobro, ja sam blagodaran Bogu i srpskom narodu zato što se nalazim na ovom mestu."
Letnja duhovna akademija u Studenici  održana jeu organizaciji Muzičke omladine Srbije, a njeni urednici su Tatjana Vojnov i dr Snežana Nikolajević.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.