Četvrt veka Jutarnjeg programa

Izvor: RTS, 02.Mar.2011, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvrt veka Jutarnjeg programa

Jutarnji program RTS-a obeležava 25 godina postojanja. Već četvrt veka, jedna je od najgledanijih emisija, a danas, uz prvu jutarnju emisiju, ustaje oko tri miliona gledalaca.

Jutarnji program Radio-televizije Srbije bio je i ostao sinonim za prvu vest, dinamično buđenje, najbolju televizijsku školu novinarstva. Već 25 godina, Jutarnji program je jedna od najgledanijih emisija na svim programima sa nacionalnom frekvencijom.

Jutarnji program Televizije Beograd, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << realizovan po ugledu na Bi-Bi-Si, postavio je temelje svih jutarnjih emisija koje su danas neizostavne u šemama svih elektronskih medija.

Tokom 25 godina, u Jutarnjem programu RTS-a realizovano je skoro 9.000 emisija, što je oko 25.000 sati programa ili 1,5 miliona minuta.

Blizu 40.000 ličnosti je gostovalo u emisijama, emitovano je više od 300.000 priloga i reportaža, objavljeno je više od 3 miliona vesti.

TV ekipe su na snimanjima do sada prešle skoro 3 miliona kilometara, što je kao kada biste obišli zemljinu kuglu oko ekvatora 75 puta.

Jutarnji program Televizije Beograd, realizovan je po ugledu na Bi-Bi-Si, postavio je temelje svih jutarnjih emisija koje su danas neizostavne u šemama svih elektronskih medija.

Prvi put u istoriji televizije balkanskog regiona, a po uzoru na svet, građani su se probudili uz Jutarnji program Televizije Beograd, 3. marta 1986. godine. Bila je to prva takva emisija u Jugoslaviji i na Balkanu, a peta u Evropi.

Jutarnji program promenio je i upotpunio životni ritam i onima koji su ga realizovali i onima koji su ga gledali.

Uz Spomenku Jović, zadatak uređivanja i vođenja emisija bio je poveren Petru Lazoviću i Jovanu Pavličeku. Čitav region budio se uz njihove glasove, aktuelne informacije i brojne goste.

Prema tadašnjim rezultatima Centra za istraživanje programa i auditorijuma TV Beograd, broj gledalaca je od prvobitnih 300 hiljada, za prvih šest meseci porastao na milion.

Jutarnji program TV Beograd bio je prvi vodič kroz vesti, vremensku prognozu, snabdevanje, privredne i ekonomske teme, kulturni život Beograda i regiona, događaje iz sveta, pregled štampe.

Jedan od ciljeva bio je obračun sa šundom zbog čega je za muzičkog urednika iz "Jugotona" angažovana Branka Šaper. Jutarnji program ugostio je i sve muzičke zvezde tadašnje Jugoslavije, koje su, neretko, direktno sa aerodroma dolazile na gostovanja.

Odrastanje uz Jutarnji program

Osim brojnih korisnih priloga, zabavnom i atraktivnom sadržaju doprineli su i najkvalitetniji animirani filmovi, na kojima su odrasle generacije školaraca.

Legendaran je i humoristički prilog o komšijama, koji su realizovali Bata Živojinović i Radmila Savićević. Uz njih su gledaoci sagledavali svakodnevne probleme i pili prvu jutarnju kafu.

Jutarnji program TV Beograd inicirao je "Ulicu otvorenog srca", osnažio radnu disciplinu, prvi otvorio temu ženskog pitanja, realizovao direktna uključenja iz RHMZ-a, AMSS-a, MUP-a i istrajavao u rešavanju problema.

Pionirski TV program brzo je privukao pažnju regionalnih centara, pa su u direktnim uključenjima počeli da učestvuju najpre TV Sarajevo i TV Zagreb, a zatim TV Podgorica i TV Skoplje.

Gledanost i odlične ocene auditorijuma presudno su uticale na proširenje emisije i pokretanje programa vikendom. Sedmog januara 1989. godine počelo je emitovanje subotnjeg, a 24. novembra 1991. godine i nedeljnog Jutarnjeg programa.

Urednik i voditelj omiljene jutarnje emisije subotom bio je Bane Vukašinović. Uz njega su urednički stasavali Dragana Vukelić, Jugoslava Đurica, Goran Janjić i Dubravka Aleksić, koja se kasnije pridružila Žiki Nikoliću u nedeljnim emisijama.

Glavni i odgovorni urednici Jutarnjeg i Beogradskog programa bili su Sergej Šestakov, Bora Ilić, Milan Nedić, Zoran Živković, Branko Srdić, Srđan Predojević, a od 2010. godine redakcijom rukovodi Saša Barbulović.

Jutarnji program ostao je sinonim za prvu vest, dinamično buđenje, najbolju televizijsku školu u kojoj su pečat ostavili, ili to i danas čine: Dubravka Aleksić, Dragan Jokić, Dušan Ubović, Vladimir Palikuća, Marija Miljević, Nebojša Kotlajić, Dušica Tasić, Nađa Ivanji Švab, Danijela Karadžić, Nataša Ristić, Biljana Vraneš, Olja Miletić, Aleksandar Tucaković, Zorana Živadinović, Svetlana Luković, Dušan Petričić i drugi.  

Tim Jutarnjeg programa RTS-a je sa mnogo elana istrajao u ovom poslu.

U okvirima dugovečnih stalnih rubrika, kakve su "Na jutarnjoj kafi," "TV pošta", "Između večeri i jutra", "Saveti", traje i današnji program.

Razgranata mreža dopisnika

Uvek aktuelan, Jutarnji program, zahvaljujući retkoj prednosti - veoma razgranatoj mreži dopisništava, pruža prve informacije sa mesta događaja i reaguje na vanredne situacije.

Brojnim akcijama i inicijativama, program je pomogao ugroženim kolektivima i pojedincima obezbedio smeštaj, stipendije, sagradio škole, crkve, posredovao i kumovao.

Jedna od najuspešnijih akcija Jutarnjeg programa je obnova i izgradnja Avalskog tornja.

Model Jutarnjeg programa Televizije Beograd preuzele su sve TV stanice u regionu.

Već 25 godina, Jutarnji program Radio-televizije Srbije je jedna od najgledanijih emisija na svim programima sa nacionalnom frekvencijom.

Danas, uz prvu jutarnju emisiju ustaje u proseku tri miliona televizijskih gledalaca.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Četvrt veka Jutarnjeg programa Radio-televizije Srbije

Izvor: Blic, 03.Mar.2011, 09:55

BEOGRAD - Jutarnji program Radio-televizije Srbije obeležio je danas 25 godina postojanja rođendanskom emisijom sa osvrtom na period od četvrt veka, tokom kojeg je realizovano skoro 9.000 emisija u kojima je gostovalo blizu 40.000 ličnosti...Prvi put u istoriji televizije balkanskog regiona, a po...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.