Četvoro ranjenih u pucnjavama u Srbiji i dalje u teškom stanju

Izvor: VOA, 11.Maj.2023, 09:51

Četvoro ranjenih u pucnjavama u Srbiji i dalje u teškom stanju

BEOGRAD - Četiri osobe, ranjene u dve odvojene masovne pucnjave u školi u Beogradu i selima Dubona i Malo Orašje, i dalje su u teškom stanju.  Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKC) Milika Ašanin kazao je za RTS da su u teškom stanju dvoje ranjenih u selima, i jedan učenik iz škole "Vladislav Ribnikar". Devojočica iz te škole koja je u bolnici u Tiršovoj i dalje je životno ugrožena. Ašanin je izneo detalje o stanju pacijenata ranjenih u Malom Orašju i Duboni koji su kritično. "To je pacijentkinja sa teškom povredom jetre, duodenuma, desnog bubrega. Ona je operisana i potpuno svesna, ali i dalje je jako teško. I druga pacijentkinja koja ima tešku povredu glave sa povredom levog oka, nju čeka intervencija za dva, tri dana. I za nju da kažem da je potpuno svesna, da samostalno diše i da komunicira", kaže Ašanin. Šestoro ranjenih u toj pucnjavi sada se nalazi na intenzivnoj nezi i dvoje su sasvim dobro, dodaje Ašanin. Kada je reč o povređenima u školi "Vladislav Ribnikar", Ašanin kaže da je od njih troje koji su na lečenju, jedan učenik u teškom stanju. "To je pacijent koji je od početka bio dosta kritično sa teškim povredama grudnog koša, vrata i kičme", dodaje Ašanin. Učenica i nastavnica koje su ranjene u školi prošle su nekoliko operacija i one su u boljem i stabilnom stanju. Prema rečima direktora UKC, lekari intenzivno prate sve ranjene. U masakru u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda, učenik sedmog razreda K.K. ubio je osmoro đaka i čuvara škole, i ranio šestoro učenika i nastavnicu. Policija ga je uhapsila posle masakra u školskom dvorištu i prema poslednjim informacijama, on je na psihijatrijskom veštačenju. Budući da nema još 14 godina, K.K. ne može krivično da odgovara za masovno ubistvo. Njegovom ocu V.K., čijim je pištoljem izvršen masakr, određen je pritvor od 30 dana. On je negirao krivicu za nepropisno obezbeđivanje vatrenog oružja. Nepunih 48 sati posle tog masakra, osam osoba ubijeno je u selima Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca, a 14 osoba je ranjeno. Masakr je počinio U.B. star 21 godinu, koji je posle ubistva bio u bekstvu i uhapšen je u okolini Kragujevca nakon nekoliko sati. Policija je kod njega pronašla arsenal oružja i bombi. U.B. je priznao delo, a uhapšen je i njegov otac R.B. u vezi sa utvrđivanjem činjenica o poreklu pronađenog arsenala oružja. 

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Piše prof. dr Bojana Dinić: Koja je najbolja strategija prevencije pucnjave u školi?

Izvor: Radio 021, 11.Maj.2023

Tragični događaji u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i u Duboni i Malom Orašju su nas naveli da se aktivno bavimo pitanjem šta treba uraditi da se ne bi ponovili.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.