Četrnaesta Koviljska rakijada Parastos dudu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2009, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četrnaesta Koviljska rakijada "Parastos dudu"

KOVILJ - Po četrnaesti put, u subotu 18.07.2009. u Kovilju, ruralni biseri i vrednosti sela biće predstavljeni javnosti i posetiocima kroz kulturno-umetnički program u prirodnom okruženju manifestacije "Koviljska rakijada - Parastos dudu".

Naziv manifestacije "Parastos dudu" proistekao je kao posledica smanjenja rasprostranjenosti stabla duda na teritoriji Vojvodine i angažovanja stanovnika Kovilja da istaknu važnost očuvanja i ponovnog širenja ovog vekovnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << simbola vojvođanske ravnice, saopšteno je iz istoimenog udruženja, organizatora same manifestacije.

Programske i tematske aktivnosti održaće se na poljani pored koviljskog manastira i u okviru Lovačkog doma.

Manifestacija je u toku celog dana ispunjena različitim takmičarskim, programskim i tematskim sadržajima. U jutarnjim časovima započeće tradicionalno takmičenje "malih-velikih pecaroša" i najspretnijih majstora u pravljenju domaćih štrudli, kaže se dalje u saopštenju.

Kao i prethodnih godina neizostavno je takmičenje u kategoriji najbolje domaće rakije.

Zvanični program na bini počinje od 14h i podeljen je u dve tematske celine.

Od 14-16h posetioci će imati priliku da prošire svoja znanja o načinima pripreme i pečenja domaće rakije, a učestvovaće i u degustaciji domaćih proizvoda i po prvi put vina od duda.

Od 16-20h svi će imati priliku da uživaju u kulturno-umetničkom programu, igrama i pričama iz Vojvodine i šire u izvođenju KUD iz Đurđeva i interpretaciji glumačke ekipe Jovanke Bekvalac, Gojka Todorovića, Save Mađarova...

Od 20h pored proglašenja pobednika takmičarskih aktivnosti manifestacije, očekuje se simbolična tradicionalna aukcijska prodaja rakije i takmičenje u pripremi jela domaće kuhinje uz neizostavne zvuke tamburice. Voditelj programa je gospodin Raša Popov.

Svima koji se odluče da subotnji dan provedu u Kovilju otvorena su vrata rodne kuće Laze Kostića, nadaleko poznatog koviljskog manastira, čarde "Kraj sveta" na Arkanju i preporučena poseta rajskim rukavcima Dunava. Za najmlađe posetioce organizovana je vožnja fijakerima i čamcima, jahanje magaraca i druženje uz sportski duh, završava se u saopštenju ove nevladine organizacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.