Četrdeset dela Dušana Jovanovića Đukina u Legatu Čolakovića

Izvor: Blic, 20.Jan.2014, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četrdeset dela Dušana Jovanovića Đukina u Legatu Čolakovića

Izložba “Dušan Jovanović Đukin” biće otvorena u četvrtak, 23. Januara, u 19 sati u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd). Izložbu autorke Rajke Bošković otvoriće vajar Rajko Popivoda, a postavka se može pogledati do 13. aprila. Žensko poprsje (Devica), 1924. - vlasnik Narodni muzej

Na izložbi će biti predstavljeno četrdeset dela Dušana Jovanovića Đukina iz različitih perioda njegovog stvaralaštva: devetnaest >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << skulptura (u kamenu, bronzi, gipsu i terakoti), jedanaest crteža, šest keramika i tri medaljona.

Pored dela iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, biće izložena i dela iz Narodnog muzeja u Beogradu i Muzeja grada Beograda.

Dva pristupa, realistički i kubistički, obeležavaju Đukinov umetnički opus. Relističke figure i portrete Đukin je radio tokom celog svog umetničkog delovanja, a u poslednjem periodu njegovog stvaralaštva nastaju dela u duhu kubističkog, odnosno geometrijskog shvatanja oblika.

Glava devojke (Devojka sa siskama) - vlasnik Muzej savremene umetnosti

- Izložbom se otvara i daje mogućnost ponovnog sagledavanja, preispitivanja i novog vrednovanja umetničkog opusa Đukina, do sada nepravedno zapostavljenog, koji je u domenu vajarstva nesumnjivo ostvario vrhunske umetničke domete. To potvrđuju dela na ovoj izložbi, pre svega skulpture iz zrelog perioda umetnikovog stvaralaštva Glava devojke (Devojka sa šiškama) iz 1932/33. godine i Cvećarka (Devojka sa cvetom) iz 1936. godine, kao i jedno delo iz ranog perioda Žensko poprsje (Devica) iz 1924. godine, kojima se Dušan Jovanović Đukin svrstava u sam vrh ne samo srpske, već i svetske moderne umetnosti - navodi se u pozivu za izložbu.

Cvećarka (Devojka sa cvetom), 1936. - vlasništvo Muzeja savremene umetnosti

Dušan Jovanović Đukin (1891 – 1945) je rođen i odrastao u imućnoj građanskoj porodici. Otac mu je bio dvorski fotograf, stric Paja Jovanović, a od svog dede Stevana Jovanovića, fotografa iz Vršca, koga su zvali Đuka, preuzeo je pseudonim.

Autoportret Dušana Jovanovića Đukina, vlasništvo Muzej grada Beograda

Arhitekturu je studirao u Drezdenu, vajarstvo u Firenci, a nakon toga je studirao na Ecole des Beaux-Arts u Parizu. Od 1917 do 1927. godine boravio je u Parizu gde je učestvovao na "Izložbi jugoslovenskih umetnika“ 1919. godine. U Beogradu na Kolarčevom narodnom univerzitetu pokreće tečaj večernjeg akta 1927. godine, zajedno sa slikarom Mladenom Josićem. Nakon godinu dana ponovo odlazi u Pariz, da bi se u Beograd vratio nakon četiri godine. U Školi za primenjenu umetnost počinje da radi kao nastavnik. Nakon duge i teške bolesti umire u Beogradu 1945. godine.

Izlagao je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Beogradu, Firenci i Parizu), ali za života nije imao ni jednu samostalnu izložbu. Bio je član umetničke grupe „Lada“. Iza sebe je ostavio svega tridesetak skulptura, manji broj crteža, keramika i medaljona. Zna se da je, kada nije bio zadovoljan ishodom, uništavao svoja dela. Bavio se i slikarstvom, ali od toga ništa nije sačuvano.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đukin u Legatu Čolakovića

Izvor: SEEcult.org, 21.Jan.2014, 10:55

Muzej savremene umetnosti u Beogradu predstavlja od 23. januara u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića u Beogradu izložbu Dušana Jovanovića Đukina (1891-1945), koja obuhvata četrdeset dela iz različitih perioda stvaralaštva tog značajnog, a zapostavljenog umetnika, koji je učestvovao...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.