Izvor: RTS, 28.Okt.2020, 00:11

Četiri velika zadatka pred novom vladom Srbije

Nova vlada je odraz političke realnosti, a pred njom su četiri velika zadatka - ocenili su gosti emiji "Upitnik". Dijalog vlasti i opozicije je neminovan, a dve najvažnije institucije u tom dijalogu biće Skupština i Ministarstvo za društveni dijalog, smatraju gosti "Upitnika".
Novi kabinet Ane Brnabić imaće 21 resor, među kojima su tri nova - Ministarstvo za brigu o selu, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji i Ministarstvo za ljudska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i manjinska prava i društveni dijalog.

Direktor sektora za istraživanje javnog mnjenja Ipsos stratedžik marketinga Marko Uljarević navodi za RTS da je nova vlada odraz političke realnosti koju je, kako kaže, Vučić mogao da formira i bez svojih političkih koalicionih partnera koji su bili na listi "Aleksandar Vučić - za našu decu".
"Ali mislim da je vodio računa o trenutku u kome se nalazimo. Zbog Kosova i korone Vučić je odlučio da je trenutak da se nastavi koalicija sa SPS-om", ocenjuje Uljarević.
Dodaje i da je predsednik uradio, kako kaže, još jednu stvar koja nije baš toliko česta na našim prostorima.
"A to je da vam raste podrška na izborima, a da vi proširite svoj koalicioni potencijal. Uzimanjem Šapića u vladu, ja mislim da je on odlučio da igra u budućnosti na jedan širi i malo drugačiji front", navodi Uljarević.
Dodaje i da je plod ovakvog Parlamenta i delovanje opozicije i njenih odluka o bojkotu. 
"Opoziciji je neophodna promena unutar sebe da bi napravila neku promenu na društvenom planu", ocenjuje gost Upitnika.
Govoreći o vanrednim parlamentarnim izborima, Uljarević navodi da oni odgovaraju svima.
Upitan o rejtingu premijerke, direktor u Ipsos stratedžik marketingu navodi da je on visok, da je odmah iza Vučićevog i da iznosi 49 odsto.
"Ona je uspela da izađe i izvan stranke i da dobije značajan procenat glasova i iz drugih stranaka, čak i od jednog dela opozicije", navodi Uljarević.
Ističe da se nalazimo u velikoj krizi koju je izazvao koronavirus, a Srbija je jedna od retkih zemalja gde uz ovu zdravstvenu krizu ne idu teški ekonomski poremećaji", ocenjuje Uljarević. 
Pred novom vladom četiri cilja Za Bojana Klačara, izvršnog direktor Cesida nova Vlada ima dva ishodišta.
"Prvi je kontekstualni, to je odovor jednim delom na krizu u kojoj se nalazimo i drugim delom je odgovor na neku vrstu limita odnosno deficita koji postoji u parlamentu. Sa druge strane ovu Vladu treba gledati prevashodno kao plod, ja bih rekao, velikog političkog dogovora SNS-a sa SPS-om i SPAS-om koji ne mora nužno da bude dugovečan, ali će biti, sasvim sigurno do sledićih izbora", navodi Klačar.
Dodaje da su ciljevi nove Vade grupisani oko četiri stvari.
"Ciljevi nove Vlade su grupisani u suštini oko četiri dominantne stvari - ekonomija, zdravstvo, Evropska unija i Kosovo i dijalog, to su na neki način dve strane jedne iste medalje i borba protiv organizovanog kriminala", naveo je Klačar gostujući u Upitniku.  
Za izvršnog direktora Cesida, nova Vlada je pogled unapred. 
"Čini se da je Aleksandar Vučić želeo da ovim dugotrajnim biranjem zajedno sa Anom Brnabić, ministara želeo da pogleda unapred i da pošalje poruku da se već na neki način sprema za 2022. Takođe, on itekako vodi računa da se prilagodi promenama - Vučić je najbolje razumeo da je stajanje zapravo nazadovanje i zbog toga on svesno meša karte", ocenjuje Klačar.
Dijalog vlasti i opozicije je neminovan Govoreći o najavljenim vanrednim izborima navodi da se čini da je Aleksandar Vučić na taj način otišao korak ispred opozicije.
Ocenjuje da je dijalog vlasti i opozicije neminovan, a kako kaže, veoma je važno da on bude iskren i da se dogovore principi.
Navodi da će dve najvažnije institucije u dijalogu vlasti i opozicije biti Skupština i Ministarstvo za društveni dijalog.
Ocenjuje da je dobro da opozicija ima ukrupnjavanje u dijalogu sa vlašću i dodaje da je legitiman zahtev opozicije da se ide odvojeno na izbore - predsedničke, parlamentarne i beogradske.
Mnogo protivnika vlasti, a rejting opozicije nizakZoran Panović, programski direktor Demostata navodi da je važno definisati ciljeve dijaloga vlasti i opozicije.
"Ako ne bude dogovora vlasti i opozicije mislim da bi ti novi izbori bili besmisleni", ističe Panović.
Ističe da je rejting opozicionih partija mali i da opozicija mora da utvrdi svoju reprezentativnost.
"Temelj pluralizma jednog društva i demokratije su političke partije, odatle sve izvire", navodi Panović.
Govoreći o odnosu sa Sjedinjenim Američkim Državama navodi da okrenutost ka SAD zavisi od rezultata američkih izbora.
Na pitanje o EU integracijama navodi da su kadrovska rešenja pokazala rutinski stav prema EU integracijama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.