Izvor: B92, 17.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri stranke o ekonomiji

Beograd -- DS, SPO, LDP i G17 predstavili na panel-diskusiji osnove svojih ekonomskih programa.

Na panel-diskusiji "Do odgovorne politike kroz veće učešće građana" predstavili su ekonomske programe, koji predviđaju privatizaciju javnih preduzeća i jednocifrenu inflaciju. Taj projekat sprovodi Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), uz podršku Instituta za održive zajednice iz SAD, koji okuplja preko 6.000 gradova i lokalnih zajednica iz celog sveta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Funkcioner Demokratske stranke Bojan Stanojević ocenio je da je makroekonomska stabilnost vezana sa politiku, pa je potrebno hitno nastaviti pregovora sa EU o zaključivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"To je uslov svih uslova kada su makroekonomske mere u pitanju", rekao je Stanojević.

Funkcioner G17 plus Vladimir Homan naglasio je da bi inflaciju u Srbiji trebalo zadržati na jednocifrenom nivou i za nekoliko godina je približiti proseku u Evropskoj uniji, koji iznosi tri odsto.

On je rekao da bi u Srbiji trebalo smanjiti stopu nezaposlenosti, povećati izvoz, smanjiti spoljnotrgovinski deficit, privući strane investitore, privatizovati javna preduzeća i boriti se protiv korupcije.

"Za dve godine inflacija bi trebalo da bude ispod pet odsto godišnje, a 2009. godine da bude tri-četiri odsto, što je prosek u EU", rekao je Homan.

Funkcioner Građanskog saveza Srbije Zoran Ostojić rekao je da ekonomske mere koalicije LDP-GSS-SDU-LSV predviđaju višegodišnji budžet sa ciljem svođenja javne potrošnje ispod 40 odsto bruto društvenog proizvoda u narednih nekoliko godina.

Ostojić je naglasio da mere predviđaju eliminisanje subvencija na srednji rok, da se javne ulaganja prenesu na nezavisne agencije, stavranje nezavisne centralne banke i inflaciju na nivou zemalja članica EU.

Za sprovođenje tog programa, naglasio je Ostojić, neophodno je potpisivanje ugovora sa EU i prijem Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju.

Funkcioner Srpskog pokreta obnove Nebojša Starčević ocenio je da postoje male razlike u ekonomskim programima stranaka i predložio da partije ujednače programe i stvore program nacionalnog razvoja Srbije.

Kada to stvorite, napomenuo je Starčević, onda više "nisu bitne vlade kao takve" i njihova suština je da prate razvoj tog programa nacionalnog razvoja i obavljaju blage korekcije.

Starčević je istakao da su prioriteti SPO-a razvoj malih i srednjih preduzeća, kontrolisana inflacija i stabilan kurs dinara, koji neće gušiti izvoz.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.