Četiri medalje za srpske matematičarke

Izvor: Politika, 15.Apr.2014, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri medalje za srpske matematičarke

Anđela Šarković, učenica gimnazije „Svetozar Marković” iz Niša, osvojila zlatnu medalju

Mladi matematički talenti ponovo su obradovali Srbiju: na Trećoj evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke, koja se održava u Turskoj, naša četvoročlana ekipa srednjoškolki osvojila je – četiri medalje. U Antaliji, „koplja” su iz matematike ukrstile učenice iz 29 zemalja, a naša ekipa je ekipno osvojila peto mesto.

Anđela Šarković, učenica gimnazije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Svetozar Marković” iz Niša, osvojila je zlatnu medalju, Bogdana Jelić, učenica Matematičke gimnazije srebro, a njene drugarice iz iste beogradske gimnazije Marijana Vujadinović i Jelena Trišović, bronzane medalje.

U pratnji učenica su bili lideri reprezentacije Marija Jelić i Miloš Stojaković.

Olimpijada se danas završava, a naša ekipa biće sutra u Srbiji, rekao je direktor Matematičke gimnazije mr Srđan Ognjanović. Ova gimnazija je, po njegovim rečima, za samo poslednjih 10 godina na međunarodnim olimpijadama i balkanijadama iz matematike osvojila više od 90 medalja.

U Srbiji, prema poslednjim podacima, samo pet škola ima status škole od nacionalnog značaja – Matematička i Filološka gimnazija iz Beograda, Karlovačka gimnazija, Prva kragujevačka gimnazija i Škola za muzičke talente u Ćupriji.

Kako je nedavno, kada smo pisali o uspehu đaka niške gimnazije, rekla direktorka Olga Dragojlović, po broju medalja i talentovanim đacima Gimnazije „Svetozar Marković”, takođe zaslužuje da dobije status škole od nacionalnog značaja za šta se već dugo bori. Ova najnovija i najsjajnija medalja potvrđuje tu borbu.

Status škole od nacionalnog značaja bi značilo i više sredstava za odlazak dece na pripreme, na takmičenja, za angažovanje profesora, umesto da, kako kaže direktorka, zbog nedostatka para odlazak na svako takmičenje bude neizvestan do poslednjeg trenutka.

S. G.

objavljeno: 16.04.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.