Četiri iračka vojnika povredjena u napadu na bazu koju koriste Amerikanci

Izvor: Beta, 12.Jan.2020, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri iračka vojnika povredjena u napadu na bazu koju koriste Amerikanci

U raketnom napadu na vazduhoplovnu bazu u Iraku u kojoj su smešteni američki vojnici povredjena su danas četiri iračka vojnika, saopštili su izvori iz iračke vojske.Izvori koji tvrde da niko od Amerikanaca nije povredjen naveli su da je bazu pogodilo osam raketa, ne precizirajući odakle su ispaljene.Tu bazu u oblasti Balad, severno od Bagdada, napustili su gotovo svi američki vojnici, posle eskalacije tenzija izmedju SAD i Irana na iračkom tlu.Izvor iz iračke vojske rekao je za AFP da je u Baladu ostalo "oko 15 američkih vojnika i samo jedan avion".Bezbednosni zvaničnici Iraka prethodno su za AFP rekli da je 90 odsto američkih vojnika pod ugovorom evakuisano iz te baze.Desetine raketa ispaljene su od kraja oktobra na iračke vojne baze u kojima su smešteni američki vojnici, a jedan od njih poginuo je u napadu 27. decembra.SAD su za taj napad optužile Brigade Hezbolaha, iračku paravojnu jedinicu podržanu od Irana. U vazdušnim udarima 29. decembra, izvedenim u znak odmazde, SAD su ubile 25, a ranile desetine boraca Brigada Hezbolaha, jedinice u okviru Snaga za narodnu mobilizaciju, legalnih iračkih paravojnih formacija.Eskalacija sukoba dostigla je najviši nivo 3. januara, kada su po naredjenju predsednika SAD Donalda Trampa ubijeni iranski general Kasem Solejmani i zamenik ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pompeo osudio napad na bazu u Iraku

Izvor: RTS, 13.Jan.2020, 08:15

. Američki državni sekretar Majk Pompeo oštro je osudio napad na vazdušnu bazu Balad u Iraku u kojem su povređena četiri iračka vojnika.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.