Četiri i po godine za SMS mafiju: Na prevaru uzimali nagrade u igrama na sreću

Izvor: Telegraf.rs, 05.Dec.2016, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri i po godine za SMS mafiju: Na prevaru uzimali nagrade u igrama na sreću

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na četiri i po godine zatvora Predraga Bećirića i njegove saučesnike jer su SMS prevarama u nagradnim igrama Državne lutrije Srbije uzimali nagrade na štetu drugih učesnika, dovodeći u zabludu priređivača igre da igraju po pravilima, objavljen je danas na sajtu tog suda.

Ovom odlukom potvrđena je prvostepena presuda Specijalnog suda iz aprila ove godine, kojom su ostali pripadnici grupe osuđeni su na kazne od sedam meseci kućnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << zatvora do tri godine zatvora, kao i na novčane kazne od 40 do 100 hiljada dinara.

Bećiriću je izrečena novčana kazna od 150.000 dinara.

Od svih osuđenih i sa njima povezanih lica, oduzeta su vozila, stanovi i novac, kao imovinska korist koja je pribavljena krivičnim delom.

Oni su osuđeni jer su tokom 2009. i 2010. godine sa više od 200 mobilnih telefona, uređajem za povezivanje komunikacija mobilnim telefonima i korišćenjem softvera, uticali na ishod igara na sreću i osvojili 188 nagrada na takozvanim telefonskim licitacijama.

Printskrin: Google Street View

OVO JE OBRAZLOŽENJE APELACIONOG SUDA

Reč je o igrama "RTS licitacija", "Grand licitacija" i "Grand auto".

Pošto je potvrdio presudu, Apelacioni sud je dao detaljno obrazloženje, kojim je osporio navode odbrane o pitanju ko je ovde oštećen i da li je Bećirić igrao u skladu sa pravilima ili ne.

Povodom navoda odbrane - da se ne može utvrditi ko su zapravo poimenično oštećeni jer priređivači igara, kao ni njihovi poslovni partneri u organizovanju igara nisu pretrpeli nikakvu štetu, Apelacioni sud je ukazao da učesnici u igrama suštinski spadaju u odrediv krug ljudi - ovih koji su platili cenu poslate poruke, kao uloga u igri i iz kojih sredstava je formiran fond dobitnika.

- Okolnošću da su dobici isplaćeni u zabludi da je dobitnik igrao u skladu sa pravilima, svi ostali koji su učestvovali u igrama u skladu sa pravilima čija je imovina smanjena plaćanjem cene učestvovanja u ugrama su stekli svojstvo oštećenih - smatra Apelacioni sud.

Sud je takođe ukazao da "nevidljivost načina na koji je igrao Bećirić za kontrolni sistem priređivača, te da su lica koja su se pojavljivala i predstavljala kao dobitnici navodila podatke o igranju prikrivajući da nisu ni licitirali, govori u prilog postojanja zablude kod priređivača igara - da je pobednička ponuda, odnosno licitirani broj ostvaren u skladu sa pravilima i da je dobitnik lice koje je izlicitiralo pobednički broj".

- Na taj način priređivač je doveden u zabludu da izvrši isplatu nagrade neznajući da je pobeda ostvarena uz kršenje pravila - zaključio je Apelacioni sud.

OVAKO JE SMS MAFIJA USPELA DA PREĐE SISTEM

U svom obrazloženju sud je naveo i da je u ovom slučaju nesrporan način funkcionisanja pronađene opreme, jer iz nalaza i mišljenja sudskog veštaka proizlazi da je na licu mesta pronađena lokalna računarska mreža - računari su bili povezani mrežnim kablovima, a na računare su bili priključeni mobilni telefoni.

Koncepcija sistema nije zahtevala da se softver u mobilnim telefonima modifikuje jer originalni omogućava povezivanje na računar.

Ovako koncipiranim sistemom ostvarena je mogućnost delimične automatizacije primljenih poruka koja je omogućavala brzu i adekvatnu reakciju operativnog sistema.

- Sam program nije izračunavao pobednički broj, već je to bio deo misaonog procesa samog Bećirića na osnovu raspoloživih podataka dobijenih upotrebom instaliranog softvera. Tehnički gledano na ovakav način kršila su se sva pravila pojedinačnih igara koja su zabranjivala upotrebu računara za slanje SMS poruka - zaključio je sud.

ONI SU UČESTVOVALI U SMS PREVARI

Pored Bećirića, potvrđenom presudom Marijana Mijanović osuđena je na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara, a Ognjen Todorović na dve godine zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara. Miloš Banduka je osuđen na 20 meseci zatvora, i novčanu kaznu od 90.000 dinara, a Marko Banduka na godinu dana zatvora i 80.000 dinara. Darko Dragosavljević je osuđen na godinu i po dana zatvora i novčanu kaznu od 80.000 dinara, a Miloš Marić na godinu dana zatvora i 70.000 dinara. Na kućni zatvor bez elektronskog nadzora od godinu dana osuđeni je Boško Ivošević uz novčanu kaznu od 60.000 dinara, a na po devet meseci kućnog zatvora i 50.000 dinara osuđeni su Viktor Vickov i Vladimir Sladić. Nenad Vuković i Bojan Tutunović dobili su 10 meseci kućnog zatvora i kaznu opd 50.000 dinara, a Miloš Đuran na sedam meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara. Mile Jakšić, Marko Vukojević, Robert Balaža, Milica Marić i Vilim Sladić osuđeni su na po sedam meseci kućnog zatvora i novčane kazne od po 40.000 dinara.

Printskrin: Youtube/Microsoft Lumia

Bećirić je osuđen jer je od početka aprila 2009. godine, pa do 15. februara 2010. godine organizovao kriminalnu grupu čiji su pripadnici postali svi ostali okrivljeni, sem Vilima Sladića.

U presudi se navodi da je Bećirić je igrao suprotno pravilima nagradnih igara priređivača nagradnih igara i da je povezao 20 personalnih računara fizički, logički i funkcionalno u računarsku mrežu i oko 200 mobilnih telefona sa najmanje toliko SIM kartica za računare uređajem za prilagođavanje komunikacije između mobilnih telefona i računara.

To je uradio preko softverskog programa koji je omogućavao da se sa jednog računara upravlja porukama koje se šalju i primaju sa svakog od priključenih telefona, i tako ostvario delimičnu automatizaciju procesa učestvovanja u licitacijama, putem koga je lično izračunavao najmanju jedinstvenu ponudu, na osnovu ponuda poslatih tokom igara putem SMS poruka sa pomenutih uređaja.

Na ovaj način je doveo priređivače igara u zabludu lažno prikazujući da se radi o više učesnika u igrama, i da se igra u skladu sa pravilima nagradnih igara Državne lutrije Srbije.

Njegova grupa je tako osvojila nagrade u 188 slučaja.

LAŽNO SE PREDSTAVLJALI

Foto: Uprava carina

Okrivljeni su se lažno predstavljali i kontinuirano pronalazili lica koja su se organizatoru nagradnih igara lažno predstavljala kao učesnici, odnosno dobitnici, a njima je Bećirićeva grupa na uzvrat isplaćivala od po 50 do 700 evra za automobile, po 1.350 do 1.500 evra za stan i 90.000 dinara kao nagradu za lažno predstavljanje u igri "Pun džak para".

Oni takođe organizovali preuzimanje dobijenih vozila, stanova i gotovog novca od strane lažnih dobitnika, odvoženje i čuvanje vozila, oglašavanje na prodaju i prodaju stanova i vozila, posle čega su međusobno delili novac dobijen prodajom nagrada, dok su u pojedinim slučajevima zadržavali nagrade za sebe.

Vilim Sladić je osuđen jer se, po dogovoru sa Ognjenom Petrom Todorovićem 6. decembra 2009. godine, sa mobilnog telefona, sa koga je na napred navedeni način, licitirao Bećirić u emisiji "Grand licitacija", predstavio se kao dobitnik stana u Beogradu.

Stan je bio vredan 5.320.000 dinara, a on ga je zadržao za sebe, ali je za njega Bećiriću i Todoroviću, isplatio 30.000evra.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.