Četiri generacije pod istim krovom za Badnje veče

Izvor: RTS, 06.Jan.2020, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri generacije pod istim krovom za Badnje veče

Za Badnje veče po tradiciji porodica je na okupu. U domu Terzić u mačvanskom selu Štitar ove godine je berićetnije, jer su uz prinovu četiri generacije pod istim krovom.
Bože pomozi da dočekamo Božić u zdravlju i veselju, da dugo živimo i berićeta u kući, rekao je Pavle Terzić.

Prvu iver od badnjaka za česnicu nekada je nosio sa svojim dedom, a danas u štitarskom ataru Pavlu Terziću >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u devetoj deceniji unuk je i pomoćnik i naslednik porodične tradicije. 
Sa što više lišća da zašušti, pšenice da se pospe i reči da se blagosilja, badnjak se na kućnom pragu Terzića uvek dočekivao. "Dobro nam došao badnjače, doneo nam sreće i veselja", poručila je domaćica.
Zajedno za trpezom četiri generacije, najmlađi Kosta - dva i po meseca.
"Selo je naša kuća, njive su naša fabrika i naš proizvod, a ključ svega ovoga što mi radimo je porodica", kaže Branislav Terzić iz Štitara.
Put prosperiteta je uz slogu, zato zajedno od jutra do sutra u domaćinstvu. Obrađuju 24 hektara, u štalama 40 goveda, dnevno isporuče do 300 litara mleka. Svako ima svoj posao, ne pita se za radno vreme, od poljoprivrede su im i plata i višak.
"Ja i sin smo oko stoke, supruga je u kući, otac pomaže nam ono što može, majka je tu, snaja gaji unuče i kud ćete veće bogastvo", kaže Dragan Terzić iz Štitara.
"Prošle godine smo venčavali, ove godine da Bog ćemo krštavati, sreća, harmonija, tolerancija i poštovanje u porodici je najbitnije", kaže Svetlana Terzić.
Zato svake godine i za Božić i za slavu treba im nova stolica. Iza najstarijih su 60 godina braka.
"Petoro praunučadi, šesto na putu, to je moj kapital najveći na svetu, što sam ponosna sa time hvala Bogu milome", rekla je Milanka Terzić iz Štitara.
Berićet u brojnosti njihova je Božićna želja svima, jer od radosti dece većeg zadovoljstva nema.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.