Četiri bolnice u četiri grada dobile ultrazvuk

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Apr.2023, 10:49

Četiri bolnice u četiri grada dobile ultrazvuk

Velika akcija „Četiri ultrazvuka za četiri bolnice“ uspešno je završena te su Pančevo, Bela Crkva, Vršac i Beograd dobili po jedan ultrazvuk što je u ukupnoj vrednosti akcije 123.000 evra

Blic fondacija uspešno je privela kraju akciju „Četiri ultrazvuka za četiri bolnice zahvaljujući donatoru, koji je želeo da ostane anoniman i ljudima dobre volje. Četiri bolnice dobile su po jedan aparat za ultrazvuk, ukupne vrednosti 123.000 evra, a ultrazvuk je uručen Opštoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bolnici Vršac, Specijalnoj bolnici za plućne bolesti „Dr Budisav Babić“ iz Bele Crkve, Opštoj bolnici Pančevo i Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu.

Ultrazvuk za Opštu bolnicu u Vršcu

U Opštoj bolnici Vršac kapacitet postelja je 290. U njoj se leče pacijenti iz četiri opštine, što je oko 90.000 stanovnika. Od pojave pandemije korona virusa bolnica radi u Covid i nonCovid zoni, pa je ultrazvučna dijagnostika neophodna, a samim tim i potreba povećana.

Specijalna bolnica za plućne bolesti u Beloj Crkvi

Ultrazvuk je dobila i Specijalna bolnica za plućne bolesti "Dr Budislav Babić" u Beloj Crkvi. U ovoj bolnici zbrinjavaju se i leče pacijenti plućne patologije iz čitavog južnobanatskog regiona a i šire kada su u pitanju specifične grupe pacijenata. Tu spadaju pacijenti koji boluju od tuberkuloze, multirezistentne tuberkuloze.

Institut za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu

Služba za radiološku dijagnostiku Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu dobila je portabilni ultrazvuk, neophodan ovoj ustanovi u kojoj se godišnje pregleda oko 60.000 dece, a oko 20.000 se podvrgne ultrazvučnim pregledima jedne ili više regija. Samo na odeljenjima intenzive nege – pedijatrijskom, hirurškom i kardiohirurškom i sterilnom bloku, u kojima se leče najteži pacijenti, na godišnjem nivou obavi se do 2.500 ultrazvučnih pregleda.

Novi portabilni ultrazvučni aparat premijum klase omogućiće najviši stepen ultrazvučne dijagnostike neposredno uz postelju najteže bolesne dece. Ovaj aparat omogućiće brzu ultrazvučnu dijagnostiku terminske i prevremeno rođene novorođenčadi čije je rođenje iskomplikovano mnogim faktorima rizika, a pre svega nedostatkom kiseonika ili moždanim krvarenjem ili krvarenjem u trbuh i oštećenjem trbušnih organa.

Od velike pomoći će biti kod dece koja su rođena sa komplikovanim srčanim manama ili dece za koju se sumnja da imaju metaboličko ili neurološko oboljenje. Poseban značaj ima za decu koja se leče od najtežih hematoloških ili onkoloških bolesti.

Opšta bolnica u Pančevu dobila ultrazvuk za mališane

Opšta bolnica u Pančevu dobila je ulrtrazvučni aparat za Dečije odeljenje na kome se leče mališani iz šest opština Južnog Banata. U proteklih pet godina u Službi pedijatrije obavljeno je oko 33.000 ultrazvučnih pregleda, od kojih je 7.700 bilo kardiološki. Kroz ovu kardiološku ambulantu godišnje prođe više od 2.000 malih pacijenata. Ka ovoj bolnici gravitira osam opština južnobanatskog okruga i pančevačko porodilište koje je drugo po veličini u Vojvodini.

Ovo  nije kraj akcija „Blic fondacije“. Nastavljamo da pomažemo deci i ustanovama koja leče mališane. Pridružite nam se.

Kako da se pridružite Blic fondaciji i pomognete

SMS na humanitarni broj 2552

Ukucajte tačku i dobićete povratnu poruku.

Cena poruke 100 dinara (važi za sve mreže).

Uplata sredstava na račune "Blic fondacije":

Dinarski račun:

325-9500500148315-93

Devizni računi:

9601500148316 70 - za uplate u evrima

9604500148318 49 - za uplate u švajcarskim francima

9602500148317 62 - za uplate u dolarima

OTP BANKA SRBIJA A.D. NOVI SAD.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.