Čestitke se nižu, kraljica Elizabeta poslala tajnu poruku; U Crnoj Gori imate iskrenog prijatelja

Izvor: B92, 20.Jan.2021, 20:23

Čestitke se nižu, kraljica Elizabeta poslala tajnu poruku; "U Crnoj Gori imate iskrenog prijatelja"

Novoizabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden nakon polaganja zakletve danas je i zvanično preuzeo dužnost.

Čestitke Bajdenu stižu iz svih delova sveta, a nižu se poruke podrške novom šefu države.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja poručio je američkom predsedniku Džou Bajdenu da se molio Bogu da usmerava njegove napore za pomirenje i u SAD i u svetu.

U izveštaju Rojtersa se navodi da je papa Franja uputio poruku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 46. američkom predsedniku neposredno nakon što je položio zakletvu i u njoj izrazio nadu da će Bajden raditi na stvaranju društva istinske pravde, slobode i poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca, posebno siromašnih, najosetljivijih i onih koji nemaju pravo glasa.

Čestitka Bajdenu stigla je i od palestinskog pokreta Hamas i u njoj se kaže da Palestinci ne žale zbog odlaska predsednika Donalda Trampa.

"Predsednik Bajden mora preokrenutu tok nepravedne i krive politike Trampa protiv Palestinaca i uspostaviti temelje za stabilnost i bezbednost u regionu", navodi se u poruci Hamasa.

Premijer Japana Jošihide Suga čestitao je predsedniku Bajdenu i potpredsednici Haris.

"Japan i SAD su čvrsto povezani saveznici koji dele univerzalne vrednosti", napisao je na svom Tviteru premijer Suga.

Predsednik Čilea Sebastijan Pinjera poželeo je Bajdenu i Harisovoj sve najbolje i poručio da posvećenost demokratiji, slobodi i ljudskim pravima ne poznaje granice.

Kolumbijski predsednik Alvaro Uribe konstatovao je da je Amerika primer demokratije i značajan saveznik, a predsednik Meksika Manuel Lopez Obrador je pored najboljih želja predsedniku Bajdenu poručio da će pandemija, ekonomski oporavak i migraciona politika biti ključne oblasti bilateralne saradnje, prenosi CNN.

Premijer Pakistana Imran Kan je čestitao i izrazio očekivanje da će sa SAD graditi snažnije partnerstvo u sferi ekonomije, u borbi protiv klimatskih promena i korupcije, u jačanju javnog zdravstva i postizanja mira u svetu.

Sličnu poruku podrške uputio je i premijer Indije Narendra Modi, koji se založio da se Indija i SAD zajednički odlučno suoče sa izazovima i učvrste mir i bezbednost u svetu.

Britanska kraljica Elizabeta II poslala je privatnu poruku u kojoj čestita Bajdenu stupanje na dužnost. Sadržaj tog pisma nije poznat javnosti.

Američki ambašador u Beogradu Entoni Godfri poručio je danas novom predsedniku SAD Džou Bajdenu da on i njegov tim vredno nastavljaju svoju misiju.

"Sjedinjene Američke Države su upravo dobile svog 46. predsednika, Džoa Bajdena. Vaš tim u Ambasadi SAD u Srbiji vredno nastavlja svoju misiju“, napisao je Godfri na Tviteru.

"SAD se vraćaju. Evropa je spremna da obnovi veze sa starim, pouzdanim partnerom i da udahne novi život u naše dragoceno savezništvo. Radujem se saradnji sa predsednikom Bajdenom", napisala je na Tviteru predsedavajuća Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Britanski premijer Boris Džonson je u sličnom tonu čestitao predsedniku Bajdenu i izrazio nadu da će zajedničkim radom ojačati međusobnu saradnju.

Predsednik Nemačke Valter Stajnmajer ocenio je da je danas dobar dan za demokratiju i da je nakon postizbornih pokušaja cepanja institucionalnog sistema Amerike, odahnuo i on i mnogi građani Nemačke, preneo je Rojters.

Kanadski premijer Džastin Trido je konstatovao da će Kanada i SAD nastaviti svoje partnerstvo u borbi protiv pandemije korona virusa, na polju ekonomskog oporavka i unapređenja demokratije, mira i bezbednosti širom sveta.

U svojoj čestitki izraelski premijer Benjamin Netanjahu nazvao je današnju inauguraciju "istorijskom" i podsetio na dugogodišnje lično prijateljstvo sa predsednikom Bajdenom.

"Radujem se daljem jačanju američko-izraelskog prijateljstva i mira između Izraela i arapskih zemalja", poručio je Netanjahu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel čestitao je Džozefu Bajdenu i Kamali Haris na izboru za predsednika i potpredsednicu SAD.

U video-poruci objavljenoj na sajtu Evropskog saveta, Mišel je naveo: "Kao svi narodni na svetu i američki narod zaslužuje lidere koji vode računa o njihovim nadanjima i brigama. Verujem da će predsednik Bajden i Kamala Haris učiti baš to".

On je predložio novoj američkoj administraciji stvaranje pakta za "jaču Evropu, jaču Ameriku i bolji svet" i pozvao na zajednički rad na pet prioriteta: jačanju multilateralne saradnje, borbi protiv Kovid-19, rešavanju klimatskih promena, obnovi ekonomije i brobi za bezbednost i mir u svetu.

”Vreme je da obnovimo saradnju”, poručio je Mišel i zaključio da je to u najboljem interesu evropskog i američkog naroda, ali i celog sveta.

I šef diplomatije EU Žosep Borelj čestitao je na inauguraciji Džosefu Bajdenu i Kamali Haris i podravio nameru novog američkog predsednika da se ”ponovo angažuje sa svetom”.

”EU se nada otvaranju novog poglavlja u transatlantskim odnosima i zajedničkom radu na rešavanju gorućih kriza našeg vremena”, napisao je Borelj na nalogu na Tviteru.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku novoizabranom predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Džozefu Bajdenu i izrazio uverenje da će uz međusobno poštovanje i zajedničke vrednosti, u njemu imati partnera za jačanje političkog dijaloga i ekonomske saradnje.

U čestitki se kaže:

„Primite moje iskrene čestitke povodom stupanja na odgovornu dužnost predsednika Sjedinjenih Američkih Država, uz najbolje želje za dobro zdravlje i mnogo uspeha, na dobrobit Vaše zemlje i svih njenih građana.

Duboko verujem da ćete je obavljati sa istinskom posvećenošću, neiscrpnom energijom i jasnom vizijom, koja odlikuje Vašu dugu političku karijeru i bogato državničko iskustvo. Nema ništa časnije od služenja domovini, ne posustajući pred velikim izazovima, kakve nose neizvesna vremena sa kojima je svet sada nevoljno suočen."

Čestitkama nakon polaganja zakletve i stupanja na dužnost, predsedniku SAD Džou Bajdenu i potpredsednici Kamali Heris pridružili su se i državnici sa Balkana.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović objavio je na Fejsbuku nakon što je Bajden položio zakletvu kao novi predsednik SAD, da mu je drago kad se potvrđuje "kako vera u svetlo na kraju ipak pobjeđuje tamu".

On je naglasio da je "prema Vikipediji na engleskom jeziku, on jedan od samo dvojice evropskih predsednika države/vlade koji je otvoreno podržao Bajdena za predsednika još tokom kampanje", i da je prema tom istom izvoru drugi (ili prvi) bio finski predsednik Sauli Niniste.

"S obzirom na to... i da sam od prvog trenutka, još tamo u novembru 2016. bio jasan kao zora, gledajući predsednika Bajdena kako ulazi u Belu kuću, moram reći da mi je (kao nereligioznoj osobi) drago kad se potvrđuje kako vera u svetlo na kraju ipak pobeđuje tamu", napisao je Milanović.

I hrvatski premijer Andrej Plenković čestitao je Bajdenu putem društvenih mreža. On je tvitovao nakon inauguracije američkog predsednika potpredsednice da su Hrvatska i Sjedinjene Države prijatelji i partneri i da se raduje jačanju bilateralnih odnosa sa SAD-om.

“Verujem da će ovo biti mandat u kojem će američka demokratija biti globalni primer koji inspriše”, rekao je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i poručio predsedniku Bajdenu da se “raduje vremenu koje dolazi i veruje da će se produbiti savezništvo između SAD i Severne Makedonije i bliske prijateljske veze između građana dve zemlje.”

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović je Bajdenu uputio čestitku u ime građana Crne Gore i u svoje ime uz najbolje želje za uspeh u vršenju ove odgovorne funkcije.

"Želim da Vas uverim da ćete u Crnoj Gori imati iskrenog prijatelja, i u okviru naših potencijala pouzdanog partnera i odgovornog saveznika, kao i stabilnog regionalnog aktera, u suočavanju i iznalaženju odgovora na kompleksne globalne izazove i otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu", kazao je Ðukanović.

Ðukanović je u čestitki naveo da se raduje novim susretima, nastavku uspešne saradnje utemeljene na odnosima međusobnog povjerenja izgrađenog u vremenu traumatičnih događaja i promena u našem regionu, i jačanju više od 140 godina dugih međudržavnih i diplomatskih veza Crne Gore i SAD, na dobrobit svih crnogorskih i američkih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.