Čestitke i poruke na markama

Izvor: Politika, 07.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čestitke i poruke na markama

Ovogodišnja serija „Pošta” sa uklopljenom markom „Evropa” pojavila se se u Nemačkoj 7.februara 2008.godine, po nacrtu Džemsa Ricija. To su četiri višebojne marke od po 55 evrocenti sa porukama „Sve najbolje!, „Srdačne čestitke”, „Srdačni pozdravi” i „Hvala”, i to uz karakteristične predstave.

Ko je Džems Rici? To je momak rođen 1950. u njujorškom Bruklinu gde je i odrastao, koji sam sebe naziva „Urbani >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << primitivac” i radi „Pećinske slike velegrada”. On je sada najznačajniji živi umetnik pop-arta. U njegovom slučaju „pop” stvarno znači „popularan” jer je njegov osobeni stil priznat i visoko cenjen od ljudi različitog porekla. Da li se radi o slikama ili njegovim čuvenim 3-Dkonstrukcijama, da li je reč o Ricijevoj kući u Braunšvajgu, ili Ricijevoj pruzi u Karlsrueu, Ricijevom mlaznjaku ili sada o Ricijevim markama – Rici je Rici: jednoznačan, neprepoznatljiv, ali uvek nov i osvežavajuće drukčiji. Njegov umetnički put počinje na Koledžu u Floridi, gde je posle nekoliko semestara na ekonomiji osetio ljubav prema umetnosti. Pokazalo se da bojazan roditelja da će biti „večiti student” nije opravdana, jer je od početka mogao da živi od svoje umetnosti. Po završetku studija prodavao je svoje radove na ulicama Njujorka, na stepenicama muzeja Metropoliten, u svom ateljeu u Sohou, pre nego što su se galerije zainteresovale za njega. Inače, on voli izazove. I tako je bilo i kada mu je traženo da pripremi nacrte za marke: brzo je pripremio četiri teme po sopstvenim idejama (on je inače sakupljač maraka).

Prva marka je inspirisana njegovom domaćom životinjom. „Moja mačka Tipitoe zauzima važno mesto u mome životu, pa sam je ovekovečio sa četiri prijatelja, koji treba da prenesu želju „Sve najbolje”. Dve ribice koje meni simbolizuju sreću treba da izraze „Srdačne čestitke”,treća marka, prikazom sunca koji nas obasjava i meseca koji donosi noć, treba da prenese „Srdačne pozdrave”(ovo je marka„Evropa”), i najzad, „Hvala” se sastoji od dve ruke na plavom nebu, od kojih jedna nosi ptičicu a druga cvet"

Ricijevi motivi u specifičnoj obradi zrače veseljem i treba da prenose životnu radost"

Uz ovu seriju idu i dva ilustrovana žiga „prvog dana izdanja” za Bon i Berlin, 7. februara, i četiri za 8.maj 2008. (dva za „Evropu” i dva za „Poštu” – Bon i Berlin).

V. P.

[objavljeno: 08/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.