Češljanje nevladinog sektora, Egzit se briše iz budžeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2012, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češljanje nevladinog sektora, Egzit se briše iz budžeta

BEOGRAD -

Iz Ministarstva finansija kreću interni revizori, koji će češljati tokove novca koji se dodeljuje nevladinim organizacijama, s obzirom da je država finansirala gotovo 20.000 NVO. Kako Novosti saznaju, mnogi će projekti u narednom periodu biti skinuti sa "državnih jasli", a među njima je i muzički festival Egzit.

Koliko su novca dobijale nevladine organizacije iz budžeta, kako su ga trošile i na kakve su sve namene išle državne pare ubuduće će, pored >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << DRI, ispitivati i interna revizorska tela u ministarstvima, i oni se, potvrđeno je u Nemanjinoj, obučavaju u Ministarstvu finansija, pišu Novosti.

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike je među prvima formiralo internu reviziju koja će od sledeće godine kontrolisati sve tokove novca u svom resoru.

Za prvih 100 dana rada isplatili smo 33 milijarde dinara po različitim osnovama, rekao je za Novosti državni sekretar u ovom ministarstvu Dragi Vidojević i dodao da su mnoga udruženja građana do sada konkurisala sa projektima za koje su dobijali novac, ali niko nikad nije kontrolisao za šta su pare trošene!

Najviše korisnika ove godine imalo je Ministarstvo omladine i sporta: više od 300 raznih saveza i klubova.

Prema rečima Dejana Bakića iz ministarstva, nisu otkrivene zloupotrebe, a novac su dobijali samo oni koji su konkurisali sa konkretnim projektima: Pošto neki nisu u izveštajima uspeli da opravdaju ceo iznos koji su dobili, deo para morali su da vrate.

Trošenje novca, kako je potvrđeno Novostima, vrlo ozbiljno će se češljati i u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine. I to, pre svega, zbog ogromnih suma koje su isplaćivane preko Fonda za zaštitu životne sredine, koji je nedavno ugašen.

U Ministarstvu kulture kažu da za sada nisu otkrili velika nenamenska trošenja, ali da će razni projekti biti skinuti sa "državnih jasli", poput muzičkog festivala "Egzit".

Prošle godine je, prema podacima Uprave za trezor, ministarstvo rada za NVO i udruženja građana izdvojilo 92,5 miliona dinara. Generalno, iz državne kase Vlada je isplatila 4.859.835.962 dinara za ove namene.

U Srbiji je registrovano više od 18.200 nevladinih organizacija i udruženja građana, a na platnom spisku države ove godine bilo je više od 750 njih. Za njihov rad u 2012. bilo je rezervisano oko 5,8 milijardi dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Bojan Bošković podneo ostavku na mesto generalnog menadžera Egzita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2012, 12:12

NOVI SAD -..Bojan Bošković, jedan od osnivača Egzit festivala (Exit), podneo je ostavku na mesto generalnog menadžera ove manifestacije...Ministarstvo finansija je najavilo da će interni revizori u narednom periodu "pročešljati" tokove novca koje je država dodelila nevladinim organizacijama i...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.