Češki senatori optužili predsednika Zemana da je prekršio Ustav

Izvor: B92, 24.Jul.2019, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češki senatori optužili predsednika Zemana da je prekršio Ustav

Gornji dom češkog parlamenta glasao je danas da se podigne optužnica protiv predsednika Miloša Zemana zbog navodnog kršenja Ustava.

Senat koji kontroliše opozicija, glasao je 48 prema 20 da se Ustavnom sudu podnese tužba.

Zeman je negirao krivicu.

Da bi se podnela tužba zahtev Senata mora da potvrdi natpolovična većina i u donjem domu parlamenta.

To se verovatno neće dogoditi jer je u tom domu dominantna stranka ANO (Da) Andreja Babiša, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zemanovog saveznika.

Senatori su optužili Zemana da je prekršio Ustav po osam tačaka, uključujući ponavljanje propusta da imenuje predložene ministre. Ako se sud složi sa optužbom, Zeman će morati da napusti mesto predsednika.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ZEMANU SE DRMA STOLICA: Senat glasao da se podigne optužnica protiv češkog predsednika jer krši Ustav

Izvor: Kurir, 24.Jul.2019

Gornji dom češkog parlamenta glasao je u sredu da se podigne optužnica protiv predsednika Miloša Zemana zbog navodnog kršenja Ustava.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.