Češka za dijalog Beograda i Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jan.2011, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka za dijalog Beograda i Prištine

BEOGRAD -

Potpredsednik češke vlade i ministar spoljnih poslova Karel Švarcenberg rekao je da bi korist od dijaloga Beograda i Prištine trebalo da imaju građani i Srbije i Kosova, ali i celog regiona.

"To je dijalog kojim treba da se reše tehnički problemi, od kojeg će svi imati koristi, tako će, polako, moći da dođe i do ostvarivanja napretka u međusobnim odnosima", kazao je Švarcenberg za "Večernje novosti".

Prema njegovim rečima, u procesu evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << integracija veoma važnu ulogu imaju kriterijumi iz Kopenhagena koji zahtevaju da svaka zemlja održava dobre odnose sa svojim susedima.

Na pitanje da li evropske integracije zapadnog Balkana, dovoljno brzo napreduju, ministar je rekao da "taj proces, ipak, ide napred, ide svojim tokom".

"Jedna zemlja za drugom polako idu ka EU. Neka napreduje brže, neka sporije, ali proces traje. Voz nastavlja da se kreće, ponekad manjom brzinom, ali je u hodu. Što je najvažnije, nije stao", kazao je on.

"Dok je Češka predsedavala EU, ponegde bih čuo da bi posle prijema Hrvatske proces evropskih integracija trebalo da se zaustavi. Ideja proširenja, međutim, hvala bogu, nije zaustavljena", istakao je ministar.

Na pitanje - Kosovo se, u jednom trenutku, isprečilo i u vezama između Beograda i Praga, kako sada ocenjuje ove odnose, Švarcenberg je kazao: "Iskreno, odnosi između Srbije i Češke su veoma dobri. Beograd dobro zna da smo se mi uvek borili za Srbiju u Evropskoj uniji. Istina, postojalo je kratko vreme nesporazuma, kada smo priznali Kosovo ali to je jedina stvar koja je zasenčila naše odnose".

"To je sada za nama, odnosi su sada dobri", rekao je češki ministar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.