Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2014, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka romsku decu šalje u specijalne škole

Organizacije za zaštitu ljudskih prava saopštile su danas da Češka i dalje vrši segregaciju romske dece njihovim stavljanjem u specijalne škole, iako su deca potpuno zdrava.

Saopštenje je objavljeno povodom sedme godišnjice od presude Evropskog suda za ljudska prava, u kojoj je rečeno da Češka Republika mora da prekine ovu praksu.

Organizacija Amnesti internešnel, Centar za prava Roma iz Budimpešte i još pet organizacija navode da Romi i dalje čine najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << trećinu učenika u školama za decu sa umerenim mentalnim poremećajima. Organizacije tvrde da su "romski učenici i dalje izloženi segregaciji u obrazovanju".

U izveštaju se napominje da su romski učenici odvojeni od ostalih đaka i u redovnim školama, čime se krše međunarodne obaveze Češke Republike.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.